Helyszín címkék:
Identitás és bor
Mészáros Gabriella
Az utóbbi fél évszázadban társadalmi és politikai okokra visszavezethetően a Kárpát-medencében fellelhető természeti értékek, mezőgazdasági termékek és termények, az abból készülő élelmiszerek feldolgozásának, tartósításának és elkészítésének jellegzetes módozatai jórészt eltűntek. A még meglévő értékek felkutatása, számbavétele, nyilvántartása és megőrzése mindannyiunk feladata.
Milyen bor a magyar?
Nem könnyű kérdés. Az ország földtani és geográfiai elhelyezkedése lehetővé teszi szinte bármilyen bor elkészítését. Sokféle, de nagyon egyedi, és összetéveszthetetlenül magyar. A sokféleség kétoldalú érmének tekinthető. Egyrészt lehet egyfajta gazdagság forrása, másrészt képes arra is, hogy elpusztítsa az egyéniséget. Ezért olyan fontos a legjobb arányok elérése és megtartása a hagyományos és a haladó, a nemzetközi és a hazai között. Bizton állíthatjuk, hogy ez a sokszínűség fokozottan érvényes borászatunk elmúlt harminc évére.
A második világháború után a magyar mezőgazdaság az egyik legsötétebb hanyatlását szenvedte el. A tömegtermeléshez szükséges eszközök lassan előálltak, és a politikai hatalom érdekei gyorsan fölénybe kerültek a földrajzi és gazdasági megfontolásokkal szemben. Ezek jelentőségét az egypárti állam egyre inkább igyekezett tagadni. Ezeket a tendenciákat hűen tükrözték nemcsak az egyéni tragédiák, de a bortermelés fő mutatói is. Most a magyar bortermelés néhány olyan lépését gyűjtjük össze, amelyek képesek voltak elősegíteni boraink újbóli megjelenését a globális színtéren – különösen a terroirok lenyűgöző változatossága miatt. Az ország neves borászai tudatosan kezdték el újra kiaknázni ennek az áldott földnek a ragyogó lehetőségeit.
Egy kis történelem
Borvidékeket, jó bortermő tájakat Magyarországon már a XVIII. századi feljegyzésekben emlegetnek. Az első borvidékbeosztás a XIX. század elején, 1833-ban készült el, Schams Ferenc tollából. Ő 14 borvidékről beszél, ez azonban akkoriban még nem jelentett jogi beosztást vagy eredetvédelmet. Újabb statisztikai felmérés alapján 1880-ban Keleti Károly határozta meg újból a borvidékeket. Ez a beosztás általában közigazgatási területhatárokkal egybeesően jelölt ki 33 borvidéket, nem különítve el egymástól a minőségi és az egyéb bortermő területeket, – bár a homoki szőlők vonatkozásában bevezeti a „kerti szőlők” kategóriát. A régi, Trianoni-békediktátum előtti Magyarország borvidékei igen számosak voltak. Egy 1893-as felmérésen alapulva a kereskedelemügyi magyar királyi miniszter 1897-benm szabályozta a hazai borvidékek elnevezését és kiterjedését. Az akkori huszonkét borvidék a Kárpát-medence egészét felölelte, hiszen a Monarchia idejét éltük. A jó hír az, hogy ez a fajta felosztás annak ellenére él és létezik, hogy a politikai határok jócskán megváltoztak azóta.
Mi ebben a jó? Az, hogy a szőlő és a hozzá köthető emberek mentalitása, a borok stílusa, régi-új borkészítési módszerek nem változtak.
Persze a fejlődés, a divatok, a borfogyasztási szokások elemei ma teljesen mások, mint százötven évvel ezelőtt. De a hegyek, a vizek, a szőlőültetvények az emberrel – bízunk benne – hogy még maradnak. A bor mindenki számára elérhető, megkóstolható és hazavihető. Ennek elsősorban turisztikai jelentősége nagy – de a hazai fogyasztó is büszke lehet rá. Büszke, ha birtokolja, fogyasztja, még büszkébb, ha készítésében vagy akár csak kínálásában részt vehet. A Külügyminisztérium és a felkért szakértők feladata és célja a jövőben is az lesz, hogy ez a hagyomány ne törjön meg, sokkal inkább erősödjön.