Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Hamarosan már az újborokat kóstolhatjuk az Év Pincészetében

  • Forrás: sajtóközlemény
A magyarországi borvidékeken, köztük Pannonhalmán, már augusztus eleje óta tart a szüret, mely lassan mindenhol a végéhez közeledik. A Pannonhalmi Főapátság pincészetének ültetvényein szeptember első napjaiban kezdődött a szőlő begyűjtése. A feldolgozás során újbor készül, melyet november közepén, Szent Márton napján mutatnak majd be.
A magyarországi borvidékeken, köztük Pannonhalmán, már augusztus eleje óta tart a szüret, mely lassan mindenhol a végéhez közeledik. A Pannonhalmi Főapátság pincészetének ültetvényein szeptember első napjaiban kezdődött a szőlő begyűjtése. A feldolgozás során újbor készül, melyet november közepén, Szent Márton napján mutatnak majd be.

Pannonhalmán a bencés apátságnak ezeréves hagyományai vannak a szőlőtermesztésben és borkészítésben. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret bő 100 hektár volt Pannonhalma közvetlen környékén, de Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkeztek birtokokkal. Már abban az időben is palackozott formában értékesítették fehér- és vörösboraikat, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak. 1948-tól államosították az apátsági majort, beleérve a szőlőbirtokokat és a pincét is, ezeket azonban a kilencvenes évek elején végül nem kapták vissza. A bencés szőlő- és borművelő hagyományok újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítéssel kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott. Mára az apátsági birtok a kisebbnek számító Pannonhalmi borvidéken terül el. A pincészet 50 hektáros területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvények szolgáltatnak alapanyagot a működéshez. Mivel Pannonhalma környezeti viszonyai a felső Loire-völgyre, Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettek, amelyekből üde fehérborokat készíthetnek, elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és fűszeres tramini szőlőkből, de a borvidék történelmi hagyományainak megfelelően a birtokon olaszrizling tőkék is zöldellnek. A turizmus miatt a világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány nemzetközi fajtát is termesztenek: chardonnay, pinot blanc fehér-, valamint pinot noir, merlot és cabernet franc kékszőlőket. Az érett szőlő megfelelő időben történő betakarítása a birtokon végzett éves munka dicsőítése, a fürtök és bogyók kíméletes feldolgozása pedig a következő esztendőben elérhető bor mennyiségének és minőségének meghatározója, de természetesen a betakarítás utáni munkálatok sem kevésbé fontosak. A borfeldolgozó megtervezésére Várszegi Asztrik főapát a nemzetközi tapasztalatokkal bíró Gál Tibor egri borászt kérte fel. 2003-ban készült el az új borászat: az akkor Magyarországon még egyedülálló, tisztán a gravitációra épülő technológiát egy olyan épületbe rejtették, amely tökéletesen alkalmazkodik a tájhoz. Így került a 2200 négyzetméteres ipari tér, illetve a pince 12 méter mélyre, a föld alá. A borászati technológiát ugyanakkor folyamatos fejlesztik, a klasszikus eljárásokat a legújabb technológiákkal kombinálva készítik a borokat.

 

Az idei szüret azért is különleges a Pannonhalmi Főapátság életében, mert 2023-ban – 2010 után másodszor – a monostor borászatát választották az Év Pincészetének. A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította „a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére” az Év Pincészete vándordíjat, amellyel mindig egy bortermelő gazdasági társaság közös teljesítményét jutalmazzák. A szakmai díj az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül, ezúttal a Magyar Bor Akadémia széles szakmai kört megszólítva 850 személyt, illetve szervezetet kért fel a jelölésre. Az összesítést követően a legtöbb ajánlást kapott három borászat – a villányi Gere Pincészet, a szekszárdi Takler Pincészet és a Pannonhalmi Főapátság – pályázati anyagot nyújtott be. A díjat kiíró szervezetek tisztségviselőiből álló 24 tagú zsűri ez alapján választotta ki a 2023-as nyertest.

 

Az idei szüret tehát elkezdődött és várják a következő évjáratot. Hagyományosan novemberben, Szent Márton napján mutatják be az újborokat a pincészetek, ez így van a Pannonhalmi Főapátság borászatában is – ezen a napon programokkal is készülnek, többek közt pincejárással és borkóstolóval. Annyi már most látható, hogy a pincészet fajtaborai és házasításai – amellett, hogy évről évre magukon hordozzák az évjárati hatásokat – mindig kiegyensúlyozott minőséget képviselnek. Ennek is köszönhető, hogy a Pannonhalmi Főapátság borai, melyeket 400 ezres palackkapacitással gyártanak, nemcsak a hazai piacon népszerűek, az itt készült borok negyede ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain talál gazdára.