Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Gombócmustra Zamárdiban

  • Uzonyi Nóra
Zamárdi sokáig a legbékésebb déli-parti nyaralóhelyek táborát erősítette, ám a Balaton Sound éveken át tartó diadalútjával már nem tudott dacolni a nyugalom. Zamárdi élete felpezsdült, amelynek köszönhetően számtalan izgalmas vendéglátóegységgel bővült gasztronómiai repertoárja. Teljes kulináris körkép helyett ezúttal azokat a fagylaltozókat mutatjuk be, ahol szinte biztosan kihívás kiválasztani azt a két-három ízt, amit a tölcsérünkbe szánunk!
Zamárdi sokáig a legbékésebb déli-parti nyaralóhelyek táborát erősítette, ám a Balaton Sound éveken át tartó diadalútjával már nem tudott dacolni a nyugalom. Zamárdi élete felpezsdült, amelynek köszönhetően számtalan izgalmas vendéglátóegységgel bővült gasztronómiai repertoárja. Teljes kulináris körkép helyett ezúttal azokat a fagylaltozókat mutatjuk be, ahol szinte biztosan kihívás kiválasztani azt a két-három ízt, amit a tölcsérünkbe szánunk!

Hirschmann fagylaltozó: bűbájos vendéglátás

“Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri.” – Elég csak elolvasni ezt a mondatot, és a többség fejében már meg is jelenik a kép Alfonsóról, amint a Keménykalap és krumpliorr filmváltozatában a fagylatos kordé fémüstjeiből porciózza a jeges finomságot. A Hirschmann fagylaltozó Alfonsót nem tudja prezentálni, de némi időutazást igen. A szőlőlugasokkal körülvett kerthelyiségben retró hangulatú fém székek várják a vendégeket, amelyeken valahogy még annak ellenére is jó ücsörögni, hogy – ha fürdőruhában foglalunk helyet – átmenetileg zebramintássá teszik a combunkat. A múltidéző hangulat a belső teret is áthatja, ami nem csoda, hiszen a Hirschmann 1965 óta működik.

A családi vállalkozást még a dédnagypapa kezdte el, jelenleg Hirschmann Máté gondoskodik a hamisítatlan fagyi élményről. Az enteriőrt régi fagylaltkészítő eszközök és berendezések teszik autentikussá, no és persze a tíz darab, fedő alatt szunnyadó fém üst, amely a különféle fagylaltokat rejti. A repertoárban kizárólag kézműves, helyben főzött krémes finomságok lapulnak, amelyek bio tejből, természetes összetevőkből és helyi termelők gyümölcseiből készülnek. A gyümölcsfagylaltok laktóz- és gluténmentesek. Csokoládé, vanília, bonbon és citrom mindig van a kínálatban, a maradék hat íz között pedig szinte biztosan felbukkan a vendégek valamelyik nagy kedvence, az ábrándos nevű banános nyaflaty, a bodza, a grillázs, a diós balhé vagy éppen a csokis keksz. És igen, a gombócpiramist kifejezetten ér megkoronázni némi tejszínhabbal és egy-két rolettivel!

Dokk fagylaltozó

A szabadstrandon található fagylaltozó nem kevés bátorságról tett tanúbizonyságot azzal, hogy közvetlenül Mauro étterme (és fagyizója) mellett nyitotta meg jeges csodáival megpakolt pultját. A körülbelül 20 féle fagylaltot felvonultató kínálat azonban mágnesként vonzza a vásárlókat, amit – heteken át tartó alázatos kóstolás tapasztalatainak birtokában – mélységesen megértünk.  A klasszikus csoki-eper-vanília-citrom kvartetten túl szokott lenni többek között Kinder Bueno, Ferrero, Sacher torta, veszélyesen harmonikus ízvilágú áfonyás sajttorta és pisztácia is. A cukormentes fagylalt kizárólag sztíviával készül, így a gombócokkal megpakolt ostyakaland azoknak is jár, akik száműzték az életükből a cukrot és a mesterséges édesítőszereket is. Ha pedig fagyizás előtt, közben vagy után egy-két csészényi koffeinlöket után sóvárgunk, a speciality kávéban nem fogunk csalódni!

Carpigiani fagylalt: ha kell egy kis csavar a nyárba

Van, akinek csak az az igazi fagylalt, ami a fagylaltoskanál profizmusának hála szabályos gömb formában landol a tölcséren. Néhanapján azonban fagyiból is jól jön egy kis változatosság. Ha épp Zamárdiban tör ránk az újdonságra való igény, a Carpigiani olasz fagylaltját mindenképp érdemes tesztelni. Nincs nagy ízválaszték, cserébe a csokoládés vagy vaníliás krémmonstrum takaros csavarokban szállingózik a tölcsérbe, akár fele-fele arányban is. Aktuális pocak-kapacitásunk fényében 7 és 14 dekagrammos adagot is kérhetünk, ha pedig tetéznénk a hedonista üzemmódot, néhány perc alatt roppanósra dermedő fehér- vagy étcsokoládés öntettel, illetve cukorszórással koronázhatjuk meg a fagyinkat. Ha színekre is vágyunk, válasszuk a 11 féle ízcsíkkal megbolondítható vanília alapot, hűtsük le magunkat egy shake-kel (vanília, eper, csokoládé, kávé és banán) vagy szürcsöljünk el egy jégkását.

Tipp: Ősi bölcsesség, hogy fagyizásnál vétek kalóriákat számlálni, ám ha egészségtudatos énünk szelíden kompenzálásért könyörög, válasszunk a nyárhoz illő, lélekvidító mozgásformát, például próbáljuk ki a SUP-ozást vagy látogassunk el a Zamárdi Kalandparkba.