Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Egy színész, egy leves és egy kulináris tradíció: az Újházy-tyúkhúsleves története

  • Uzonyi Nóra
Egy hatalmas tál tűzforró, aranysárga Újházy-tyúkhúsleves. Nem is kell ennél részletgazdagabb leírást írni ahhoz, hogy összefusson a nyál a szánkban, és eljátsszunk a gondolattal, hogy hosszadalmas főzési idő ide vagy oda, a következő vasárnapi ebédet ezzel az étellel emeljük fejedelmi szintre. De vajon minek és kinek köszönhető, hogy ez a leves ennyire népszerűvé vált?
Egy hatalmas tál tűzforró, aranysárga Újházy-tyúkhúsleves. Nem is kell ennél részletgazdagabb leírást írni ahhoz, hogy összefusson a nyál a szánkban, és eljátsszunk a gondolattal, hogy hosszadalmas főzési idő ide vagy oda, a következő vasárnapi ebédet ezzel az étellel emeljük fejedelmi szintre. De vajon minek és kinek köszönhető, hogy ez a leves ennyire népszerűvé vált?

Ki az az Újházy, és mi köze egy leveshez?

Először is, van a történetben “i kontra y dilemma”, amelyet nem tudunk feloldani. A szóban forgó leves ugyanis egy bizonyos Újházy Ede (1841 - 1915) színészről és színésztől kapta a nevét, aki nemcsak a világot jelentő deszkákon mozgott otthonosan, hanem a gasztronómia világában is. A nevét azonban igen következetlenül az internet világa hol Újházyként, hol Újháziként említi. Nézzük a jó oldaláról: mostantól mindenki azt az írásmódot választhatja, amelyik jobban tetszik neki; mi maradunk a nemesi eleganciát sugárzó opciónál.

 

Újházy gyakori vendég volt a mai Gundel elődjében, a Wampetics Ferenc nevével fémjelzett étteremben, a hivatásától pedig a vacsoraasztalnál sem tudott elszakadni. És bár Shakespeare-t vagy Molière-t nem szavalt étkezés közben, színészekhez méltó vehemenciával tudott mesélni. Többek között a gasztronómiáról is, ami különösen közel állt a szívéhez.

Nem meglepő tehát, hogy amikor egyik este megfogalmazta, milyen is számára egy igazán tökéletes leves – érett tyúkdarabok, fehér, omlós hús, sok tészta és rengeteg zöldség – kifejezetten nagy hatással volt a hallgatóságára. Többek között a Wampetics főszakácsára is, aki másnap el is készítette számára az emlegetett levest – a prototípust, ha úgy tetszik.

 

Újházy persze rögtön meg is kóstolta az ételt, majd további kulináris instrukciókat adott annak érdekében, hogy a gőzölgő finomságnak pontosan olyan íze legyen, mint amire ő vágyik. A recept végül addig-addig finomodott, amíg meg nem született a “tökéletes” elkészítési mód, amelynek eredményeként a világ gasztronómiai lexikonja az Újházy-tyúkhúsleves képében új üdvöskével bővülhetett.

Na jó, de mitől olyan különleges az Újházy-tyúkhúsleves?

Aki kóstolt már belőle igazán finomat, az pontosan tudja, hogy az aranyló cseppek által körülölelt kanalaznivalók egészen elképesztő gasztronómiai élményt nyújtanak. Aki pedig valaha megpróbálkozott azzal, hogy otthon elkészítse Újházy Ede kedvenc levesét, az azt is tudja, hogy kizárólag akkor érdemes megpróbálkozni vele, ha az alapanyagokon kívül türelemből is bőséges mennyiséggel rendelkezünk: ez a leves ugyanis legalább 3-4 órát, de ideális esetben akár 1-2 napot is elrotyoghat a tűzhelyen.

Noha az elnevezés arra utal, hogy a hozzávalók listájáról nem hiányozhat a tyúk, Újházy Ede szerint az igazán különleges ízek titka egy vénséges vén kakas. Az internet teli van különböző receptekkel, amelyekkel bátran kísérletezhetünk. Noha sajnos nem lehet megúszni azt a részt, amikor a fazék fölött állva elmélyülten nekilátunk leszedegetni a rotyogó nedű tetején felgyülemlő habot, gondoljunk arra, hogy ebben az esetben jó eséllyel megéri a macera. Ha ugyanis valóban friss alapanyagokat használunk, az eredmény nemcsak isteni finom lesz, hanem egészséges is.

Újházy-tyúkhúsleves: a legjobb lelőhelyek

Nos, ilyen listával sajnos nem tudunk szolgálni. Egyrészt azért, mert szép feladvány végigenni az ország legjobb éttermeinek Újházy-kínálatát, másrészt azért, mert az ízlés végtelenül egyedi dolog. Amitől a cikk írója gourmet mennybe menne, attól lehet, hogy az olvasó a világ elől is elmenekülne. Egy dolog azonban biztos: a térképünkön található egységek között rengeteg olyan hely van, ahol az étlapon Újházy kedvence is helyet kapott. Szóval kóstolásra fel!