
Helyszín címkék:
Megnyílt a Balaton legújabb gasztronómiai célpontja, a Costes Csoport legújabb egysége - A kikötői hangulatban tálalt házias ízek új otthona - Ypsilon Étterem by Rácz Jenő
Forrás: sajtóközlemény
„Régi nagy vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet is a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket láthatják tőlem, hanem házias ízeket is kóstolhatnak az emberek. Az, hogy végül ez itt, a Balaton partján valósulhat meg, nagy szerencse és a sorsnak köszönhető, mert ez a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz. Nagyon szeretem a hagyományokat, azokat tiszteletben tartva alkotok. Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt” – mondja Rácz Jenő, aki a következő hetekben még folyamatosan bővülő a’la carte menüt úgy állította össze, hogy minden vendég végigehessen egy klasszikus, többfogásos étkezést.
„Szeretném, ha újra szokássá válna a leves-előétel–főétel–desszert menüsor. Ez nemcsak az ételről szól, hanem a közösen eltöltött időről is” – teszi hozzá.

Vegyünk néhány élethelyzetet. Ha egy jó baráttal ülnél be ide, mit rendelnél?
Gulyáslevest, és utána rántott húst, ami mellé egy jó hideg sör az alap. Szerintem ez egy igazán pasis étel. Könnyű, gyors, mindig stabil, mindig megbízható. A rántott húsunkat mi osztrák stílusban készítjük, és ez az osztrák típusú burgonyasaláta kerül mellé. Egy szép vékony panír kerül rá, de fel van egy kicsit púposodva, mert vajjal fogjuk locsolni. Ezekre a minőségi dolgokra kell nálunk számítani.

Milyen desszerttel zárnátok?
Napközben biztos, hogy egy jéghideg madártej az mindig jól esik az embernek. Estefelé akár lehet a dobostorta is, bár egy finom dobos lehet, hogy a hölgyek kedvence lesz. Ha délben szeretnénk valami frissítőt, a jéghideg termelői dinnye szeleteket ajánlom. Úgy raktam össze a menüt, hogy azon gondolkodtam, én mit kedvelnék, hogyha beülnék egy jobb minőségű vendéglőbe a nyaralásom alatt. Én őszinte leszek: ha ettem egy jó rántott húst és több, mint 38 fok van kint, akkor, ha elém tennének mézédes jéghideg dinnyeszeleteket, és én hatalmas dinnyeevő vagyok, azzal nem lőne mellé a vendéglátó.

Szerinted, amikor először ellátogattok a családdal, Dóri, a feleséged mit fog rendelni?
A Dóri imádja a kacsát bármilyen mennyiségben. Mellét és combját is - pont mindkettő lesz is a menün. Szerintem a kacsacombot enné. A lányom pedig gyakorlatilag mindenevő és három éves. Sose lehet tudni, hogy mit szeretne enni, mert az egyik nap, ami jól bevált, azt másnap már nem kéri, meg nem szereti. Azután meg egyszer csak egy olyan dolgot kóstol meg, amire soha nem gondoltunk volna, hogy ízleni fog neki. Hát ezért is szép a gyereknevelés. Egy dackorszakosnál teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit szeretne enni. De nekem miatta is fontos volt, hogy legyenek az étlapon gyerekopciók, amik majd folyamatosan változnak. Tészta, fish and chips, nuggetsek. Nem esünk persze túlzásokba. Betűtésztás leves nem lesz. Azt gondolom, hogy ez pont az a hely lesz, ahol igazából senkinek se kell feszengeni, és egy család is jól érezheti magát. Szerintem aki errefelé jár, tegyen egy kis kitérőt felénk és térjen be hozzánk.
Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő szezonális nyitvatartással működik, csütörtöktől vasárnapig ebéd- és vacsoraidőben, egyelőre a nyári hónapokra tervezve. A szintén ezen a helyszínen megtalálható kávézó és kisbolt a hét összes napján, már reggel 8-tól kiszolgálja a betérőket legyen szó reggeliről, brunchról vagy egyszerű bevásárlásról. A koncepció sikere esetén azonban hosszabb távon is a balatoni gasztrotérkép stabil szereplőjévé válhat.

Mini interjú - Gerendai Károly
Mit gondol a balatoni vagy a vidéki vendéglátásról? Milyen korszakokat lát ebben, ha az elmúlt 20 évet vesszük?
Nincs olyan, hogy ‘vidéki’ vendéglátás. Sokféle vidék van, és főleg a vidéki nagyvárosokban lehet erős felvevőpiaca egy jó étteremnek. A vidéki éttermek jó részét a helyi törzsközönség tartja el. A Balaton abban különbözik ezektől, hogy itt időszakosan van egy extra kereslet és szerencsére ebben nem csak mennyiségi, hanem minőségi elmozdulás is érzékelhető, ami a színvonalat illeti.
Ezzel a régióval kapcsolatban egy csapdahelyzetet látok. Olyan ez, mint egy ördögi kör. A 70-es, 80-as években, amikor ez még a kommunista blokkhoz tartozott, az ideérkező NDK turistáknak pontosan elég volt az, amit ez a hely nyújtott. Azóta kinyílt a világ, máshova is lehet utazni, máshol pedig egyelőre magasabb színvonalon tudnak szolgáltatásokat nyújtani. A kérdés az, miből fejlesszen a helyi vállalkozó, ha nincs kereslet, és nem termelődik elegendő tőke ehhez a szezonban. Ahhoz, hogy legyen itt elegendő további vendég, a mostani kínálatot mindenképp tovább kell fejleszteni. Ehhez szükség van még a vállalkozói bátorságra.
Azt mindenképpen látjuk, hogy a régió fejlődik. Ez nem kérdés. De a szállások színvonala, az éttermi kínálat, és az egyéb szórakozási lehetőségek egyszerre kell fejlődjenek ahhoz, hogy ez egyre vonzóbb nyaralóhely legyen akár egy külföldi család számára, és inkább ezt válasszák más, környező országok tavai helyett. A választásban csak egy elem a tó megléte, az összes többi faktor is fontos.
A Balatonon és környékén annyi hely már biztosan van, és szerencsére kifejezetten jó helyek is, melyek egész évben nyitva vannak. De ha több lenne belőlük, nem biztos, hogy meg tudna mindegyik élni. A szezonban azonban markánsan megnő a vendégek száma, őket egy olyan nyitás és pop-up étterem, mint ez, jól meg tudja találni. Vendég és vállalkozó egyszerre lehet elégedett.

Mini interjú - Bolgár György
A yachtclubok világa normál esetben egy zárt világ. Miért volt most mégis nyitott az ötletre, hogy itt egy étterem nyíljon?
Az Ypsilon Yacht Club a kikötői szolgáltatások terén a magas minőséget célozta meg a Balatonon. Ennek része az étterem is. Általánosságban a hajósok számára és ezáltal a bérlőink számára is kiemelten fontos a minőségi gasztronómia. Az még vonzóbb, ha annak a megközelítése hajóval történik. Ezért is választottuk a Costes csoportot (ők is magas minőséget képviselnek), nagyon örülünk, hogy Rácz Jenő séf-vel nyitjuk az éttermet. Az étterem nyitása egyértelműen a kikötő szolgáltatási színvonalának emelését is célozza. A kikötők világa általában zárt, de az étterem előtt is található vendég hajóhelyeknek köszönhetően az étterem közvetlenül megközelíthető a víz irányából, szárazföldről pedig az őrszolgálaton keresztül asztalfoglalást követően lehet az étterembe bemenni.

Hogyan érhető el az, hogy ne zavarják egymást a vendégek és a hajósok?
A kikötő kényelmi szolgáltatásait pl: napozóterasz/medence vagy sportolási lehetőség kizárólag a bérlők részére biztosítjuk, külsős vendégek ezt nem használhatják. Az étterem természetesen látogatható előzetes foglalás nélkül is szabad helyek függvényében, de a kapunál beléptetés zajlik, ezért az előzetes foglalást javasoljuk. A kikötőben bérlőinket természetesen nem fogják zavarni az éttermi vendégek, számukra külön parkolóhelyet is biztosítunk, de a nyári pezsgő életéhez hozzátartozik a minőségi vendéglátás, így az étterem is.
