![](https://cdn.hellohungary.hu/2023/202306/20230613/ts_4711b850_b929_435b_9843_811ea5ef325e.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Helyszín címkék:
A superfood, amit télen-nyáron termeszthetsz akár egy panellakásban is!
- Szabó Sára
A Séf és a Kertész pócsmegyeri birodalmában az innovatív kertgondozás kulináris élményekkel egészül ki: Török Patrícia, a kertész vegyszermentes törődéssel hozza ki a legtöbbet a növényekből, hogy aztán séf párja, Horváth Gábor ízekkel teli finomságokat készítsen belőlük. A Szentendrei-szigeten viruló kis csoda birtokon főzőkurzusokat és élményfőzéseket is szerveznek, tavasszal és nyáron pedig egyéni- és csoportos kertlátogatáson is részt vehetünk.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2021/202112/20211224/ts_c9fee77c_92f9_45e6_8a65_c38247c753bc.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Ha teljesen zöldfülűek vagyunk a kertészkedésben (netán még kertünk sincs), de szívesen kipróbálnánk magunkat a zöldségtermesztés világában, akkor a csíráztatást nekünk találták ki! Persze nem csak kezdőknek javasolják a magvak nevelgetését, hiszen a konyhaművészetben jártasabbaknak is tartogat meglepetéseket a csíráztatás. Szuper módszer arra, hogy a legkisebbeket is bevezessük a hobbikertészet világába. Mi több, az év során bármikor belevághatunk; a hidegebb napokon igazi élmény az ablakpárkányon levő mikrozöldeket vagdosni.
Először is vegyünk sorra a fogalmakat: csíra vagy mikrozöld?
A csírák mindössze 3-5 nap alatt „érnek meg”, és szőröstül-bőröstül fogyasztjuk őket, míg a mikrozöldségek 7-14 nap alatt nőnek meg a megfelelő méretűre, és csupán a föld feletti részei ehetőek. Bizonyos mikrozöldek (mint például a borsó) újra kihajtanak, miután levágjuk, mintegy ’leszüreteljük’ őket, de a legtöbb csak egyszer fogyasztható. Bármivel is kezdünk bele az otthoni kísérletezésbe, nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk! Habár a boltok polcain található dobozos csírákat és mikrozöldeket szinte aranyárban mérik, az otthoni nevelgetéshez szinte semmi nem kell. Török Patrícia szerint ez egy remek bevezetés a kertészkedésbe, még kert sem kell hozzá. Elég egy konyhai papírtörlő, valamint a legtöbbünknél amúgy is a szekrény mélyén lapuló műanyag ételtároló doboz. No, és magok. Méghozzá bio magok!
![](https://cdn.hellohungary.hu/2021/202112/20211224/ts_7518fc57_d5d0_47e0_a2f6_e442bb5b44e5.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Aki egyébként is kertészkedik, saját magokkal is kísérletezhet! Aki nem, az viszont ügyeljen rá, hogy ne kezelt vetőmagokat szerezzen be, hanem erre a célra elérhető biomagokat vásároljon. A zöldségféléktől kezdve a fűszernövényeken át mindenfélével próbálkozhatunk; csak a képzeletünk szab határt
– mondja Patrícia.
A csíráztatásban az jó még, hogy szinte biztos a sikerélmény! Egyedül a penészedéstől kell óvakodnunk, amit leginkább az okoz, ha a magok állnak a vízben. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy kilyukasztgatjuk az edény alját, hogy el tudjon szivárogni a felesleges víz. A magokat ne szórjuk sűrűn, mert ez is okozhat penészedést. Ha biztosra akarunk menni, használhatunk valamilyen termesztőközeget: kókuszrostot vagy tőzeget, de ezek híján egy nedves konyhai papírtörlő is megteszi!
Pár nap, és készen is vannak az apró ízbombák!
A csírák és a mikrozöldek is rendkívül egészségesek. Koncentrált mennyiségben találhatóak benne a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, a kifejlett növényhez képest akár negyvenszeres mennyiségben! Ahogy Horváth Gábor fogalmaz, a csírákon még nincs sziklevél, ezért szó szerint újszülöttnek minősülnek. Az ő esetükben a gasztronómiai élmény kevésbé játszik szerepet, mint a szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk. A mikrozöldekben azonban már megjelennek az adott növény karakterei, aromái.
"Minél magasabb minőségű a gasztronómia, annál bravúrosabban tudja használni ezeket az alapanyagokat. Egy szamócás desszertnél csodákat tud tenni a mikrobazsalikom, de a koriander is egekbe tud repíteni egy sütőtökös sajttortát" - mondja Gábor.
Bármivel is kezdjük: káposztafélékkel, céklával, korianderrel, rukkolával vagy hagymafélékkel, a magok tárháza szinte végtelen.
Néhány különlegesség, a Séf és a Kertész ötlettárából
![](https://cdn.hellohungary.hu/2021/202112/20211224/ts_c56b16fd_eac6_46fe_a2dd_11d489b6f98a.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Patrícia elárulja, hogy az ázsiai mustársaláta nagyon jól bírja a hideget, és jellegzetes pikáns, tormás, csípős, mustáros íze van – tökéletes kezdés a hűvösebb, koratavaszi időszakban! Izgalmas növény még a vörös óriás mustársaláta, amelynek lilás-vöröses levelei vannak, és ez a jellegzetes szín már kicsi korukban is látszik. A wasabinónak csípősebb, erőteljesen tormás íze van, és igen látványosak a levelei. Érdemes kipróbálni továbbá a színes mángoldot is, amelynek kanárisárga, vörös vagy rózsaszínes levélnyele van. A vérsóska is szép a tányéron, mivel erezete vöröses színű, ezért rendkívül mutatós. A napraforgómag mikrozöldként is szuperül passzol olyan ételhez, amelyet egyébként is megszórnánk szotyival. Végül a hagymafélék, bár lassabban nőnek, de ízben rengeteget hozzátesznek egy-egy ételhez.
A csírák és mikrozöldek elsősorban a tudatos táplálkozásban, a vegán és vegetáriánus étrendben vannak jelen, ahol a húsok hiánya miatt fontosabb jobban kiemelni a zöldségek ízeit. Gábor és Patrícia szerint azonban abszolút van létjogosultságuk a modern gasztronómia minden szegmensében.
Játék a színekkel, ízekkel, látvánnyal. Nem munkaigényes az előállításuk, finomak és egészségesek, és kifejezetten klassz élmény, hogy telente is tudunk zöldet csempészni az ételeinkbe.