Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Vájdling, cvekedli, kredenc: múltidéző séta az ország skanzenjeiben

 • Bodrogi Brigitta
  Te tudod, mihez használjuk a vájdlingot? Hogy melyik szobában is található a kredenc? Mi a cvekedli, és pontosan miből áll az eszcájg? Éld át testközelből a múltat, fedezd fel az évszázadokkal ezelőtti népi építészetet, bújj elődjeink bőrébe! Magyarország bővelkedik a jobbnál jobb skanzenekben, melyek mind időutazásra csábítanak. Egy kérdés maradt csak hátra: vajon melyikkel érdemes kezdeni?
  Te tudod, mihez használjuk a vájdlingot? Hogy melyik szobában is található a kredenc? Mi a cvekedli, és pontosan miből áll az eszcájg? Éld át testközelből a múltat, fedezd fel az évszázadokkal ezelőtti népi építészetet, bújj elődjeink bőrébe! Magyarország bővelkedik a jobbnál jobb skanzenekben, melyek mind időutazásra csábítanak. Egy kérdés maradt csak hátra: vajon melyikkel érdemes kezdeni?

  A szentendrei skanzen: a legnagyobb hazánkban

  A „skanzen” szó hallatán a legtöbben a Szentendrén található Szabadtéri Néprajzi Múzeumra asszociálnak, ami nem is véletlen, hiszen ez az ország legnagyobb skanzenje. A számos díjat nyert látványosság faluszerű épületcsoportokba rendezve mutatja be a vidéki örökséget: (zömében) eredeti és áttelepített épületek szemléltetik a régmúlt építészetét és életmódját, lebilincselő részletességgel. Tekintsd meg a hiteles képet nyújtó parasztportákat, közösségi és gazdasági épületeket. Ismerd meg az egykori kézműves mindennapokat, és tegyél szert akár a napjainkban is praktikus ismeretekre gyógynövényekkel, vagy éppen tartósítási eljárásokkal kapcsolatban!

  Skanzen az Őrségben: a pityerszeri Őrségi Néprajzi Műemlékegyüttes

  Kár lenne tagadni, hogy az Őrség bizony hazánk egyik leghangulatosabb tájegysége – ebbe az egyedi miliőbe látogatni már önmagában is meghatározó élmény. Hát még, ha az ember útba ejti Szalafőt, ami a legarchaikusabb őrségi település. Ez a hely összesen nyolc úgynevezett szerből áll, melyek legszebbike Pityerszer, ahol a népi építészet gyönyörű emlékei várnak rád. Ez a szabadtéri falumúzeum - ahogy az Őrségi Nemzeti Park fotóin is látszik - mindent bemutat, amit a régmúlt kínált őseinknek. Az épületek ugyanis eredeti kinézetükben lettek helyreállítva. Vess egy pillantást a nevezetességnek számító „kerített házra” vagy az itatóvíz gyűjtésére szolgáló „tókára”, és mindenképp vedd szemügyre az „emeletes kástut” is, mely egyedül itt található meg hazánkban! A skanzentől pár száz méterre eurázsiai vadlovak és bölények legelésznek.

  Az első hazai skanzen: a Göcseji Falumúzeum

  Zalaegerszegen találod országunk egyik legjelentősebb szabadtéri néprajzi múzeumát, ez a skanzen volt ugyanis az első az országban. Engedd, hogy a göcseji, zalai tájegységek elkalauzoljanak a régmúltba: fedezd fel a térség mindennapi használatit tárgyait, egy kovácsműhelyt, a vízimalmot, a zsúptetejű fatemplomot vagy a – vidékre olyannyira jellemző – szoknyás haranglábat! Ne hagyd ki a skanzen legöregebb házát, az eredetileg XVIII. századi füstös házat sem; és ismerkedj meg a Kárpát-medence korabeli népviseletével.

  Az ópusztaszeri élő skanzen

  Éld meg a paraszti világ hétköznapjait teljes valójában Ópusztaszeren, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban! Az élethű gyűjtemény nemcsak lenyűgöző épületeiről híres – itt ugyanis „élő skanzenként” népviseletbe öltözött tanyagazdák és a világháborúk közötti időszak ikonikus alakjai (csendőrök, juhászok) mutatják be az egykori parasztok mindennapi életét. Kóstold meg a korabeli édességeket és kemencés finomságokat, járd be az épületegyütteseket, és vegyél részt akár egy múltidéző tanórán a skanzen iskolájában!

  Falumúzeum Hollókőn: a megelevenedett mesekönyv

  Nem túlzunk, ha azt állítjuk: Hollókő maga a nosztalgikus csoda! Garantáljuk, hogy a kacskaringós macskaköves utcácskák, a fehérre meszelt falú, tornácos házak és a burjánzó erdős táj perceken belül levesz a lábadról. Ez a falu a tájjal összefonódott, mezőgazdaságra támaszkodó aprófalu képét őrzi rendületlenül a mai napig. Egy, az 1870-es években még lakóházként funkcionáló robusztus épületben található az izgalmas Hollókői Falumúzeum. Csodáld meg a korabeli berendezéseket és használati eszközöket ebben a néprajzi kiállításnak otthont adó parasztházban: légy tagja egy kis időre te is egy 20. század eleji, háromtagú család életének!