Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

  Aktív

  Re-use: Rendhagyó épületek új élete

  • Szabó Vivien
  Képzeljük el, ahogy egy hajdani gyár, egy bánya vagy éppen egy régi resti újjáéled! Ahelyett, hogy az idő múlásának jelei lennének láthatók, ezek az épületek most újra pezsgéssel telnek meg. A rozsdásodó vasak helyét modern kávézók, éttermek, vagy éppen kulturális központok veszik át. Cikkünkben olyan különleges, újjászületett helyszíneket járunk be, ahol eredeti funkciójukat felülmúlva, valami teljesen egyedi, új megoldást hoztak létre.
  Képzeljük el, ahogy egy hajdani gyár, egy bánya vagy éppen egy régi resti újjáéled! Ahelyett, hogy az idő múlásának jelei lennének láthatók, ezek az épületek most újra pezsgéssel telnek meg. A rozsdásodó vasak helyét modern kávézók, éttermek, vagy éppen kulturális központok veszik át. Cikkünkben olyan különleges, újjászületett helyszíneket járunk be, ahol eredeti funkciójukat felülmúlva, valami teljesen egyedi, új megoldást hoztak létre.

  A „re-use", azaz az újrahasznosítás fogalma az építészetben azt jelenti, hogy már létező épületek, struktúrák vagy építészeti elemek újrahasznosításával vagy átalakításával új életet lehelnek egy-egy helyszínbe. Az újrafelhasználás lehetőséget teremt arra, hogy meglévő épületeket átalakítsanak, kibővítsenek, vagy átalakított formában új funkcióra használjanak fel. 

  Ezek a helyek nemcsak rendhagyó építészeti megoldások, hanem a kreativitás és fenntarthatóság példaképei is: megmutatják, hogyan lehet a múltat megbecsülni, miközben modern és innovatív funkciókat kínálnak az embereknek. Ahelyett, hogy elfelednénk vagy lerombolnánk az elavult szerkezeteket, ezek az épületek most újra kibontakoznak, hogy új történeteket meséljenek.

  Betonüzemből vinotéka

  A Gilvesy Vinotéka – B-üzem igazi gyöngyszemnek számít az új életet kapó épületek között, hiszen egy kifejezetten indusztriális tér alakult át egy igazán otthonos kis közeggé. Habár a falak rusztikus jellege és maga az épület külseje is több elemében idézi a korábbi betonüzemet, a berendezés és a design egyértelműen egy laza, újhullámos gasztrohelyszínre vall. A kínálatban a fő fókusz a minőségi borokon van, de betérhetünk egy jó kávéra, vagy nápolyi pizzára is, este pedig alkalmanként koncertek vagy épp „sunset” diszkó várja a pezsdülni vágyókat. Tökéletes helyszín lehet egy baráti fröccsre, hiszen, ha vége az estének, az utolsó vonat még időben hazavisz.

  Homokbányából multifunkciós kulthely

  Az egykor Salföldi homokbányaként ismert terület mára igazi kulthellyé vált, ahol nyáron számos koncert, fesztivál és kiállítás várja a látogatókat. A csillogó sóder, a lengedező napvitorlák és a régi örlő épület árnyéka igazán egyedi atmoszférát alkot. A Bánya Kert bárjában kisüzemi sörök, helyi borok és koktélok kaphatóak, az épület konyhájában pedig rusztikus pizzák készülnek az éhes szájú koncertezőknek (a hagyományos ízek mellett bivalymozzarellás, szarvasgombás és vegán verziókban egyaránt). A koncertek mellett a helyszín otthont ad színházi előadásoknak, irodalmi esteknek és különböző workshopoknak is.

  Restiből hangulatos étterem

  Csopaki Resti by Laurel a csopaki vasútállomás egykori restijét varázsolta át egy hangulatos étteremmé, és vált ezzel az ország legkisebb bisztrójává. A lakásétterem-jellegű bisztróban épp csak néhány szék kapott helyet egy asztal és a pult körül: az otthonos berendezés és a jól átgondolt design elemek pedig tovább erősítik a bensőséges hangulatot. Itt a társaság és a beszélgetés kerül a fókuszba, így ide azoknak érdemes ellátogatni, akik szeretik az élénk társasági élményeket étkezés közben. Az étterem többfogásos degusztációs menüvel várja a vendégeket, és talán az ország egyetlen restije, ahol tényleg szívesen töltene el mindenki órákat.  

   

  Kriptából kávézó

  Ez a hely nem csupán egy épület, hanem egy emlékmű az örökké tartó szerelemnek is. A gyönyörű panorámával rendelkező Kripta-villa évek óta vonzza a kíváncsi látogatókat, legendás története a mai napig megszólítja a romantikus alkatokat. Abrudbányai-Rédiger Ödön menyasszonyának, Magdusnak tragikus halála után építette, az igaz szerelem jelképeként. Az épületben ma egy kávézó kap helyet, ahol egyebek mellett világos pörkölésű kávé, matcha tea, ízletes koktélok és mennyei sütemények várják a látogatókat, miközben élvezhetik az északi part gyönyörű kilátását és a tanúhegyek lenyűgöző táját. Egy látogatás itt nemcsak az ízek és látvány élményét kínálja, hanem a múlt és a szenvedély által átitatott történetek gazdag világába is betekintést enged.

  A re-use épületek varázsa abban rejlik, hogy megmutatják az új és a régi közötti egyensúlyt, a múlt és a jelen harmóniáját. Emlékeztetnek minket arra, hogy mindennek lehet új élete és haszna, és hogy a fenntarthatóság nemcsak egy koncepció, hanem egy új életforma lehetősége is. Az ősi falak mesélnek a múltról, miközben pezsgő élettel tölti be őket a jelen.