Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Nemzeti kincseink: Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

  • Bóday Csilla
    1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, a fűszerpaprika-őrlemény ekkor vált belföldi kereskedelmi árucikké, a századfordulóra már mindenhol keresték a jó minőségű fűszert. A Kalocsa környéki fűszerpaprikák titka, hogy meghatározó, domináns íze és színe van, ezt nagymértékben a helyi klímának köszönheti. A nyári meleg és a sok napsütés, a tápanyagban bővelkedő dunai öntéstalaj megfelelő alapot teremt a kiváló terméshez. Az elmúlt 120 év bebizonyította, hogy a kalocsai piros fűszerpaprika az egész világon keresett portéka.
    1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, a fűszerpaprika-őrlemény ekkor vált belföldi kereskedelmi árucikké, a századfordulóra már mindenhol keresték a jó minőségű fűszert. A Kalocsa környéki fűszerpaprikák titka, hogy meghatározó, domináns íze és színe van, ezt nagymértékben a helyi klímának köszönheti. A nyári meleg és a sok napsütés, a tápanyagban bővelkedő dunai öntéstalaj megfelelő alapot teremt a kiváló terméshez. Az elmúlt 120 év bebizonyította, hogy a kalocsai piros fűszerpaprika az egész világon keresett portéka.

    Világhódító paprika

    A XIX. század második felében Kalocsa környékén sorra épültek a paprikamalmok, a kőpáros hajtást hamarosan a gőzgépek váltották fel. Majd a századfordulót követően dízel és villanymotorok hajtották az őrlő üzemet és már akkor környezetvédő módon vízimalmok is működtek a Dunán. Bár egyéb vidékeken is próbálkoztak a jó minőségű piros paprika termesztésével – s a mai napig törekednek rá–, de Kalocsa és környékének helyi adottságait nehéz felülmúlni. Az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel védett őrölt paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet. A termék mélyvörös színű, bársonyos hatású, aromáját tekintve kellemes, fűszeres, karamelles pirított magvakéhoz hasonló. Íze édeskés, gyümölcsös.

    Paprika Ház

    A Kalocsai Fűszerpaprika részvénytársaság a világ fűszerpaprika termelésének 2-3 %-át, a világ exportjának 4-5 %-át adja. Éves szinten 2000 tonna fűszerpaprika őrleményt, 350-400 tonna szárítmányt, illetve ételízesítőt, fűszerkeveréket dolgoz fel és forgalmaz. Fűszerpaprika vetőmagot állít elő, melyből a nyersanyag termelő partnerei részére a minőségi vetőmagot biztosítja. A Paprika Háza múzeumként funkcionál, s azzal a céllal jött létre, hogy e kulturális örökséget védje. Tisztelettel őrzik a paprika hagyományát, nyomon követve attól a pillanattól, hogy átkelt az óceánon az amerikai kontinensről, és a török behatást követően a legmagyarabb fűszer lett. Kalocsán a paprika a megélhetés és a boldogulás jelképe. A Paprika Házban meg lehet ismerkedni azokkal a gépekkel, szerszámokkal, amivel művelték a paprikaföldeket.

    Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend

    A társaság lovagrendet hozott létre, hagyományápoló céllal: a paprika hungarikumának védelmében kiváló nemzeti értéket óv, közéleti hagyományt teremt. Az alap okiratban meghatározták, miként kívánják építeni a paprikakultúra örökségét és jövőjét, hogy a fűszerpaprika végleg kulturális örökségünk része maradhasson. Nem egyszerű próba paprika lovaggá lenni. A tűzkeresztség abból áll, hogy a háromféle fűszerpaprika-őrlemény közül meg kell kóstolni, felismerni a kalocsai paprikát, és minősíteni aszerint, hogy csípős vagy csípmentes-e. Jelenleg 40 belföldi, 9 külföldi és 6 posztumusz paprikalovag van. A Lovagrend saját zászlóval rendelkezik.

    Népszerű magyar ételek, amelyek nem készülhetnek el kalocsai fűszerpaprika nélkül

    Bizton kijelenthetjük, hogy a tradicionális magyar konyha alapját a fűszerek képezik, legfőképpen a pirospaprika. Ha bármelyik magyar háziasszonyt megkérdezzük, nagy valószínűséggel azt fogja állítani, hogy ez az alapanyag nem hiányozhat a konyhájából. Továbbmenve, létezik több olyan jellegzetesen hazai étel, sőt hungarikum is, ami elképzelhetetlen jó minőségű, kalocsai fűszerpaprika nélkül. Az egyik legnépszerűbb, minden család asztalán rendszeresen előforduló étel a pörkölt. Készüljön az bármilyen húsból, a piros paprika adja meg azt az íz és színharmóniát, amit a magyar ember elvár. A sort folytathatnánk a messze földön híres gulyáslevesünkkel és a halászlével, vagy akár a Jókai babgulyással is. Mindenki kedvence, a nyári könnyű lecsó is színtelen, íztelen lenne nélküle. Ugyanez igaz a Hajdúságban kedvelt slambucra is. Bár ma már nem tűnik fel, de a kalocsai piros fűszerpaprika hiánya unalmasabbá és jellegtelenné tenné a magyar konyhát.