Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Háromszázezer lépés a léleknek: indulj zarándokútra a Balaton körül!

  • Szabó Sára
Utazás a léleknek, hedonizmus az ízlelőbimbóknak, elmélyülés a szellemnek. A Balaton Camino, vagyis a magyar tenger körüli zarándokút olyan, amit mindenkinek érdemes volna legalább egyszer az életben végigjárnia. Tapasztalatból mondjuk: az ezerarcú Balaton körbesétálva páratlan élményeket tartogat – persze mindez szezonon kívül még inkább izgalmas!
Utazás a léleknek, hedonizmus az ízlelőbimbóknak, elmélyülés a szellemnek. A Balaton Camino, vagyis a magyar tenger körüli zarándokút olyan, amit mindenkinek érdemes volna legalább egyszer az életben végigjárnia. Tapasztalatból mondjuk: az ezerarcú Balaton körbesétálva páratlan élményeket tartogat – persze mindez szezonon kívül még inkább izgalmas!

Feltehetően senkinek sem kell bemutatni az immár több, mint 41-szer megrendezett Balaton-átúszást; de a magyar tengert át is evezhetjük, körbe is futhatjuk, -tekerhetjük, sőt, olyan év is volt, amikor még át is korcsolyázhattuk. Ám talán a legmélyebb mind közül az igazi zarándokélményt nyújtó körbesétálás – avagy a Balaton Camino. A spanyol Szent-Jakab út, vagyis az El Camino mintáján emlegetett balatoni zarándoklat igazi „életközeli” élmény, amely során elmerülhetünk a térség szezonon kívüli, varázslatos gasztronómiai, szellemi és kulturális élményeiben. Bár Magyarország büszkélkedhet egy Országos Kéktúrával és megannyi túraútvonallal, amelynek messze földről csodájára járnak, a Balaton körüli séta mégis egy igazán különleges útvonal. Hogy miért? Szinte mindenkinek vannak Balaton-parti élményei, amelyek oly élesen, és mélyen gyökereznek emlékezetünkben, hogy szinte tapintani tudnánk a pillanatot. A lángos illata, a kempingbicaj nyikorgása vagy a tóparti gyerekkacaj. A Balaton Camino pedig mintha ezeken a pillanatokon vezetne végig, elkalauzolva új és ismeretlen tájakra.

Hagyományteremtő szándék 2017-ből

Bár a Balaton Caminót 2017-ben közösségi sétálás keretében szervezte meg először három barátnő; Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna, a tíz napos tavaszi zarándoklatból nem lett hosszú életű hagyomány. A jó példa viszont álljon mindenki előtt (vallják ők is), hiszen legyen ősz, tél, vagy tavasz, a Balaton mindenkinek lenyűgöző arcát mutatja. Ráadásul a 2017-es kezdetek óta a tó partján gombamód megszaporodtak a négyévszakos vendéglátóegységek és látnivalók, ahol érdemes kicsit elidőzni. Bárhonnan is induljunk, az „alapító” három barátnő itinere álljon példaként előttünk, hiszen oly mértékben osztja meg a városok közötti távokat, hogy az éppen kényelmes és ideális a fáradt lábainknak. Ezek alapján a tíz nap és kétszáz kilométer alatt (amely végig a bicikliúton fut végig) a következő állomások javasoltak:

 

Balatonboglár–Balatonszárszó 16 km

Balatonszárszó–Siófok 21 km

Siófok–Balatonakarattya 17 km

Balatonakarattya–Alsóörs 24 km

Alsóörs–Tihany 15 km

Tihany–Balatonszepezd 22 km

Balatonszepezd–Szigliget 23 km

Szigliget–Keszthely 20 km

Keszthely–Balatonfenyves 26 km

Balatonfenyves–Balatonboglár 18 km

 

200 kilométer és 300 ezer lépés a léleknek

A balatonboglári kezdés személyes élményeken alapul, de kiindulópontunk lehet bármelyik város. Ha mégis itt kezdenénk utunkat, semmiképp ne hagyjuk ki a legtöbb hónapban nyitva tartó Pavilont, ahol a tulajdonosok; Róbert és Dorisz még a hidegebb hónapokban is fantasztikus olasz fogásokkal kényeztetnek. Következő állomásunk Balatonszárszó, amely szakasz bár kissé monoton (mások szerint meditatív), az éppen útba eső balatonszemesi Kistücsök Étterem FOOD&ROOM igazán egyedi élménnyé varázsolhatja napunkat. Csapody Balázs és csapata a vendégeket egész évben modern, polgári miliővel várja – immár látványkonyhával, delikátesz bolttal, séfszobával és szálláshellyel is kiegészülve, ha nem bírnák a lábaink Balatonszárszóig.

Bár nem erre vezet a bicikliút, érdemes kis kitérőt tenni, és a siófoki Kovászvirág Pékműhelyben feltankolni a nap további részére, hiszen itt olyan szendvicsek is kaphatóak, amelyek akár egész napra megtölthetik a hasunkat. A siófoki szakasz után Balatonakarattyáig kárpótol a Balaton: ahogy kanyarodunk északnak, úgy lesz a magyar tenger egyre tetszetősebb: apró házak falatnyi partszakasszal, gyakran üresen kongó, mégis izgalmas külsejű múltszázadi nyaralókkal. Még mielőtt befutnánk aznapi úticélunkhoz, térjünk be a bicikliút mellett található provence-i életérzést közvetítő, romantikus étterembe Balatonaligán. Ha nem vinne tovább a lábunk, meg is szállhatunk a Lavender Terasz Étterem és Szállás panziójában, hogy aztán másnap a reggeli menüt is kiélvezhessük!

 

A gasztronómiai élvezetekből Balatonakarattyán is kijár, de erre járva már tényleg csak kapkodjuk a fejünket, annyira szépséges minden szeglet. Árvai Anita „mentes Mekkája”, a balatonalmádi Veganeeta Home kitűnő választás húsmentes fogásokhoz.

A gasztronómiai élvezetekből Balatonakarattyán is kijár, de erre járva már tényleg csak kapkodjuk a fejünket, annyira szépséges minden szeglet. Árvai Anita „mentes Mekkája”, a balatonalmádi Veganeeta Home kitűnő választás húsmentes fogásokhoz. 

 

Tihanyról nem elég pár sort írni, annyi látnivalót tartogat. Ám fontos megjegyezni, hogy a bicikliút nem vezet be a félszigetre, ezért érdemes megfontolni, hogy plusz egy napot elidőzzünk ebben a csodás városban. Balatonszepezdre beérve érdemes megpihennünk Schindele Botond egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyén, a Konyha-Kert Bisztró és Bárban. Innen már szinte csak egy lélegzetvétel Szigliget, ahol a Kisbolt Szigliget Delicate mellett haladunk el, így, ha éhesek vagyunk, ejtsünk meg egy pihenőt. Bár a gyalogút körbeöleli a szigligeti hegyet, érdemes megmásznunk azt, hiszen éppen a csúcson található a Villa Kabala. A teraszra érve nyomban kárpótol az üdvözlő pohár bodzapezsgő, valamint a szigligeti öbölre nyíló pazar panoráma. A páratlan vacsoramenü után pedig álomra hajthatjuk a fejünket a kiadó hat szoba valamelyikében.

 

A Balaton Camino végefelé már csak két megállónk maradt: Keszthely és Balatonfenyves. A keszthelyi „kanyarban” számos bisztró mellett gyalogolunk el, amelyek változó nyitvatartással várják a vendégeket, így évszaktól függ, hogy hol érdemes megállnunk egy gyors ebédre. Kétségkívül ez az egyik legszebb szakasza a tókerülésnek, ha dél fele haladunk, fantasztikus kilátás nyílik a vízre. Végül, de nem utolsó sorban Balatonfenyves következik, ahol kihagyhatatlan kulináris színfolt A Konyhám.

 

Mit érdemes vinni, pakolni, hinni?

Ezt könnyedén össze tudjuk foglalni: kényelmes cipő és kis súly. Mivel végig jól járható betonúton haladunk, a Balaton Camino egy átlagos állóképességű zarándok számára is könnyedén teljesíthető (ismételjük: kis súllyal, a nehéz túrazsák ugyanis térdgyilkos tud lenni). Az út erdőkben, gyönyörű öblökön, part mentén és nádasok mellett vezet végig minket, mindig más arcát mutatva a tónak. Bár nem kis kihívás minden reggel felkelni és útnak eredni, a megfelelő felszereléssel (gyógyszerek, réteges ruházat) szinte bárki elindulhat a nagy kalandra. Évszaknak megfelelően érdemes naptejjel, fejfedővel, szúnyogírtóval és sportkrémekkel készülni, a fájdalomcsillapításról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg. 

 

Összességében: körbesétálni a Balatont felettébb különleges élmény; akár egyben, akár szakaszonként teljesítjük a távot.