Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Élmények a Mátrai bivalyrezervátumban

  • Bóday Csilla
A Mátra lábánál elterülő fennsík látványa vadregényes a területen sétáló bivalyokkal – azt hihetnénk, hogy egy David Attenborough filmet nézünk. Pedig ez Magyarország, a Gyöngyöstől és Hatvantól nagyjából azonos távolságra fekvő Szurdokpüspöki, ahol Szalai Ferenccel, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosával beszélgettünk.
A Mátra lábánál elterülő fennsík látványa vadregényes a területen sétáló bivalyokkal – azt hihetnénk, hogy egy David Attenborough filmet nézünk. Pedig ez Magyarország, a Gyöngyöstől és Hatvantól nagyjából azonos távolságra fekvő Szurdokpüspöki, ahol Szalai Ferenccel, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosával beszélgettünk.

Hogyan indult a bivalyrezervátum élete? Mikor döntöttél úgy, hogy állattenyésztő leszel?

 

Valójában egyrészt adottság volt, mivel a felmenőim – több generációra visszavezethetően – állattenyésztéssel is foglalkoztak. Másrészt Isten akarata volt, egy szokványos gazdaságnak indult az egész, majd húsz bivalyt mentettünk meg, amely az elején csak szakmai kíváncsiságból indult. Egy idő után már evidens volt, hogy ez lesz a jövőnk. Viszont ehhez nagyobb terület kellett. Fontos tényező a munkánkban a fajta fenntartása. Ma közel 150 hektáron élnek, extenzív, másnéven szabad, rideg tartás alatt az állataink. Időközben más állatok tartásával is elkezdtünk foglalkozni, ma az állatállomány megközelítőleg 150 bivalyból, 130 magyar parlagi szamárból és 15-20 db mini shetlandi lóból, illetve lovakból áll

Valamivel fenn kell tartania a rezervátumnak magát. Milyen termékek gyártásával foglalkoztok?

 

Saját kézműves termékekkel rengeteg helyre beszállítunk. A bivaly- és a szamárhús nyers és feldolgozott formájából álló egyedülálló termékpalettánkra nagyon büszke vagyok. Korábban több Michelin csillagos étterem vásárolt tőlünk, számos kiváló séffel dolgozunk, vagy dolgoztunk együtt, ilyen például Nagy Attila, Bokros Barnabás, Fodor Sándor, Debreceni Zoltán, Lőrincz György. Több borászattal, borásszal ápolunk jó kapcsolatot, mindenhol kölcsönösen szem előtt tartjuk a bio vonalat, amelynek képviselői Losonci Bálint és Bukolyi Marcell is. Több elismerésben részesültünk, talán a legmagasabb díj a londoni Great Taste, amelynek a 2021. évi versenyén bivaly és szamár termékünkkel is csillagot tudtunk elhozni, így termékeink a világ gasztro élvonalában szereztek helyet, amellyel öregbíteni tudtuk a kiváló magyar alapanyag minőséget és ezzel állataink útját egyengetjük a fajtafenntartás stabilitása érdekében. 2020 év elején magyar parlagi szamár sonkával és nyershússal is előálltunk, ami egy exkluzív gondolat volt. Én úgy hívom a szamár húst, hogy a Kárpát medence legelő lazaca, olajos a húsa és rendkívül egészséges, jótékony hatással van az szervezetre. Sőt, a szamár zsírját igyekszünk visszaépíteni a minőségi, fenntartható cukrászatba, ebben partnerünk több neves cukrász. Szem előtt tartjuk az egészséges étkezést, ilyen típusú együttműködés is született például a Keto Akadémiával. Mindenképp ajánljuk az egészséges bivalyhús fogyasztását, tökéletes alapja tud lenni a keto vagy paleo diétának. A bivalyhús összetétele eleve sokkal populárisabb, szerethetőbb, kevésbé tolakodó, nincs erős aromája, mint a szarvasmarhának. Emellett a nálunk rideg tartásban élő állatok az Ökológiai minősítésű Natura 2000-es termőterületen gyógynövény elegyes flórát legelnek, ez épül be a húsukba, majd ezt adják tovább nekünk. Az is fontos szempont, hogy amíg például egy húsmarhának 1,5-2 évet várnak, hogy az 550-600 kiló vágósúlyt elérje, nálunk ez 2,5-3,5 természet edzett, de kemikália és technológiai stressztől mentes év. Hagyunk időt, hogy beépüljön az összes jótékony anyag. Azt mondhatjuk, hogy a nálunk élő bikáknak a húsát tiszta étel eszenciaként kell enni. Annak a minőségét, vagy a mennyiségét egy konvencionális húsbevitellel összehasonlítani oktalanságnak is tűnhet.

Mi várja a látogatókat, akiket fogadtok?

Nagyon sikeres a „SzaFeri” program, ahol alkalmazkodunk a vendégek igényeihez, létszámához. Terepjárókkal, vagy azok nélkül, bemegyünk a bivalyok életterébe, amelyek egységes lelki populációt alkotnak a legelőn, egyéb házi és vad állatfajokkal, és ha egy kis időre is, azon környezet részévé válunk, amely számunkra egy eddig talán soha meg nem tapasztalt világot mutat be. Egész közelről lehet őket megcsodálni, amely fizikai és lelki síkon is egyaránt megérint minket. Nálunk az állatok szelídek, meg lehet őket simogatni. Sőt, van olyan bikánk és teheneink, akik, ha kérem, lefekszenek. Valószínű, hogy azt a stresszmentes, élhető közeget hálálják meg ezzel, amit mi nyújtunk nekik. A programjaink közben, vagy annak zárásául a helyi alapanyagokból készült gasztronómiai fogással kedveskedünk Vendégeinknek, amelyet természetesen meg is tudnak vásárolni, akár egy otthoni fogyasztás tervével. Harmadik éve veszünk részt a „Muzsikál az erdő” programban, amely során a nyílt napon vezetéssel látogatható a rezervátum. Mátraalján egyedi és méltó borkóstolókat a legkiválóbb helyi borászokkal tudjuk prezentálni. A környék legszebb pincesorán vezet keresztül ilyenkor utunk, a csodálatos szépségű és felszentelt szurdokpüspöki Szent Kereszt kút forrásához, amely egyike a környék számos jótékony hatású forrásának. Újdonság és egyben egyedülálló lehetőség is az esküvői fotózás. Mi lehet annál izgalmasabb az esküvőn, amikor a menyasszony pózol vagy éppen felül egy bivalyra… De az egyedi szülinapokon keresztül a csapatépítőkig, számos lehetőséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére.