Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Békéscsaba felfedezőknek Ö-től Zs-ig

  • Káldi Emese
Felfedezésre hívunk most következő összeállításunkkal, melyben Békéscsaba ismert és kevésbé ismert látnivalóit, rejtett zugait, izgalmas helyszíneit szedtük egy csokorba. Ha szeretsz rácsodálkozni a világra, akkor itt a helyed – Békés megye központja tele van érdekességekkel! Soroljuk őket!
Felfedezésre hívunk most következő összeállításunkkal, melyben Békéscsaba ismert és kevésbé ismert látnivalóit, rejtett zugait, izgalmas helyszíneit szedtük egy csokorba. Ha szeretsz rácsodálkozni a világra, akkor itt a helyed – Békés megye központja tele van érdekességekkel! Soroljuk őket!

Ö, mint Öregház: A helyi hagyományőrző kör rengeteget tett azért, hogy Békéscsaba épített-, kulturális- és gasztronómiai öröksége ma is élő, látható, megtapasztalható legyen. Az ő szívvel-lélekkel végzett munkájuknak köszönhetően látogatható az evangélikus templom mögötti hangulatos, szép népi építészeti épület, az Öregház. A környék hajdani háztípusa él itt tovább: egy podsztyenás, azaz előtornácos házat nézhetünk meg, ahol egyébként rendszeresen szerveznek különféle programokat is.

 

P, mint Peron presszó: Az István malomnál az Élővíz-csatorna partján áll egy régi vasúti szerelvény. Ebben alakították ki ezt a különleges presszót, ahol vasutas emlékek és használati tárgyak között fogyaszthatunk. Ha szerencsénk van, elkaphatunk időszaki kiállításokat is; ezeken magángyűjtők kincseit mutatják be.

 

R, mint retró: Békéscsaba mai képéhez hozzátartoznak a lakótelepek, a hatvanas-hetvenes években épült intézmények, városi terek. Szerves részei a városnak, ahol a korszak jellegzetes motívumai rendre szembe jönnek. Aki szereti a retró mintájú burkolatokat, a panelházak között megbújó játszóterek hangulatát, a kis üzletsorokat az épületek aljában, azok szeretni fogják Békéscsabát.

S, mint secco: A katolikus Jézus Szíve templom az 1990-es évek elején épült, legérdekesebb része pedig a Patay László festőművész által tervezett, 500 négyzetméternyi falfelületet beborító secco (vagyis száraz felületre felvitt díszítőfestés), amelyen 530 bibliai, történelmi, egyházi személyt jelenítettek meg, de helyet kaptak rajta a templomépítésben segédkezők is – akár a tereprendezésben vettek részt, akár betonoztak. Patay vatikáni kitüntetést is kapott fantasztikus művéért.

 

Sz, mint szlovák tájház: az evangélikus Nagytemplom közelében áll az fehérre meszelt csinos népi épület, amely elsősorban a csabai szlovákok lakáskultúrájának, művészetének állít emléket. Az 1800-as évek elején emelt épület gyönyörűen berendezett tereiben könnyen belehelyezkedhetünk az 1700-as évek első felében a környéken letelepedett szlovákok hétköznapi életébe.

 

T, mint torony: Tudtad, hogy a békéscsabai evangélikus templom tornya, a maga 70 méterével Békés megye legmagasabb épülete, és egyben az ország legmagasabb evangélikus templomtornya? A helyszín amúgy is kihagyhatatlan látnivalója a városnak!

 

U, mint ufo: Az 1988-ban átadott, formájában némileg ufóra emlékeztető Városi Sportcsarnok a megye legnagyobb sportcsarnoka, de a művészet szerelmeseinek nem ezért, hanem néhány különleges műalkotás miatt érdekes. A B szektor bejáratánál Rác András Sportolók című reliefmozaikja, valamint Balázs József Róbert Kozmosz című alkotása látható, míg a csarnok előtt a 4 és fél méter magas oszlop tetején “egyensúlyozó” Tornászlányt, Széri-Varga Géza művét csodálhatjuk meg.

Ü, mint ünnepi koncertek: Rendszeresen tartanak hangversenyeket a város második legnagyobb templomában, a Páduai Szent Antal székesegyházban. A Főtéren álló épületet 1910-ben szentelték fel, építéséhez kizárólag csabai téglát használtak, és itt őrzik Krisztus keresztjének egy néhány milliméteres darabját.

 

V, mint vasútállomás: 2016-ban újították fel – illetve állították vissza eredeti állapotába – a város 1944-es bombázásakor súlyosan megsérült, majd a világégés után lapostetősen, fantáziátlanul helyreállított pályaudvarát. Az eredetileg 1933-ban emelt neobarokk épület a város egyik legszebb műemléke.

 

W, mint Wenckheim kastélyrom: A pósteleki parkerdőben áll az egykori Széchenyi-Wenckheim kastély. A neobarokk épületből 1944-ben költözött ki a család, ma már csak környezetével, nagyságával, a park izgalmas és romantikus színfoltjaként emlékeztet a hajdani fényűzésre.

 

Z, mint zug: A Körösök vidékén „zug”-nak nevezik a Körös-folyókoz kapcsolódó vadregényes kis holtágakat. Az egyik legismertebb a Békéscsaba, Gyula és Doboz között található Szanazug, a csabaiak egyik kedvelt kirándulóhelye, evezősök, strandolók paradicsoma, ahol a természet szerelmesei is megtalálják számításukat.

 

Zs, mint zsinagóga: A második világháború előtt egy neológ és egy ortodox zsinagóga is szolgálta Békéscsaba zsidóságát, ám ezeket – miután a deportálások miatt a helyi hívek száma megfogyatkozott – eladták. Az izraelita temető mellett 2008-ban adták át a város új zsinagógáját, amely az egyetlen zsidó templom Közép-Kelet-Európában, amely 1945 után épült.