Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

7 hazai város, 7 kihagyhatatlan látnivaló

Ha a tél nálatok is az #utazzitthon jegyében telik, akkor már biztosan gondolkoztatok azon, melyik város legyen a következő úti célotok. Segítünk választani! Íme 7 hazai város 7 kihagyhatatlan látnivalója!
Ha a tél nálatok is az #utazzitthon jegyében telik, akkor már biztosan gondolkoztatok azon, melyik város legyen a következő úti célotok. Segítünk választani! Íme 7 hazai város 7 kihagyhatatlan látnivalója!

Debrecen – Református Nagytemplom kilátó

Debrecen ikonikus épülete, a Református Nagytemplom nemcsak szakrális tekintetben meghatározó, történelmileg is fontos helyszín. Itt olvasta fel Kossuth Lajos 1849-ben a Habsburgok trónfosztását kimondó Függetlenségi Nyilatkozatot. A templom tornyaiban kiállításokat is megtekinthetünk, de a panorámajárdát és a nyugati torony kilátótermét semmiképp nem érdemes kihagyni. Innen ugyanis az egész város látképét élvezhetjük. Kötelező debreceni program!

 

Kecskemét – Cifrapalota

„Cifrapalota- zöld az ablaka.” Ha szeretnénk látni, miről is szól mindannyiunk egyik kedvenc gyermekdala, akkor mindenképp látogassunk el Kecskemétre, ahol egy valóban mesebeli „palotában” gyönyörködhetünk. Az épületet Márkus Géza tervezte, aki a „modern és magyaros” stílust ötvözte a bécsi szecesszió elemeivel. Az épületet nemcsak kívülről érdemes megcsodálni. Ugyanis a Cifrapalota ad otthont a Kecskeméti Katona József Múzeum képtárának, ahol többek között olyan alkotók műveit tekinthetjük meg, mint Fényes Adolf, Ferenczy Károly vagy Rippl-Rónai József. Tökéletes program – akár zimankóban is! 

 

Szeged – Füvészkert

Szeged egyik legnépszerűbb látványossága a Füvészkert, amely 17 hektáron szebbnél szebb növényeket vonultat fel. Van arborétum része, kaktuszgyűjtemény, orchideák, rózsakert, sőt itt található a legöregebb magyarországi szecsuáni ősfenyő is. A kert minden évszakban gyönyörű látványt nyújt, sőt különleges évközi programokon is részt vehetünk.

 

Szekszárd – Művészetek háza

Ha Szekszárdot választanánk a következő úticélnak, akkor mindenképp látogassunk el a Művészetek házába is, amit az egykori zsinagóga épületében alakítottak ki. Az épületet 1897-ben, romantikus stílusban építették Hans Petschnig tervei alapján. Jó ideig a zsidó közösség használta, majd 1971-ben vette meg tőlük a városi tanács. A lepusztult épület felújítását Kerényi József vezette, aki eredeti pompáját szerette volna visszanyerni, ezt a homlokzaton elhelyezett mózesi kőtábla is bizonyítja. A zsinagóga előtt, a felújítás során megmentett öntöttvas oszlopokból álló diadalív található. Szintén itt állították fel 2004-ben a Holocaust emlékművet is. A Művészetek háza 1984 óta működik az épületben, kiállítótérrel és hangversenyteremmel várja a kultúrára szomjazókat. Történelem és kultúra egy helyen – szuper kombináció egy téli szombatra.

 

Székesfehérvár – Bory vár

Székesfehérvár Öreghegy részén, kissé eldugva találjuk meg a Bory-várat, melyet Bory Jenő saját kezével épített. A vár az örök szerelem szimbóluma. A kívül-belül különleges épületben rengeteg kortárs művészeti alkotással találkozhatunk, köztük Bory Jenő és festőművész felesége, Komócsin Ilona képeivel is. A székesfehérvári Taj Mahal-ként is ismert épület bejárása egészen lenyűgöző hétvégi program! Nem érdemes kihagyni!

 

Tata – Öreg-tó

A tatai Öreg-tó az elmúlt években egyre népszerűbb turisztikai célpont lett. Nem csoda, hiszen szuper kirándulóhely! Hazánk egyik legrégebbi mesterséges tava a nevét eredetileg nem a koráról, hanem éppen a nagyságáról kapta. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a tatai várat védték, jelenleg fő feladata a víz tárolása. Ez az egyetlen olyan európai városi tó, ami az őszi és a téli hónapokban költöző madarak számára biztosít menedéket. Már önmagában az is elégséges program, ha csak körbesétáljuk, de meglátogathatjuk a Tatai-várat is, amelyet a 14. század végén Luxemburgi Zsigmond építtetett. A közelben található az Eszterházy-kastély is, továbbá nem érdemes kihagyni a Fényes tanösvényt sem. Igazi kikapcsolódás lehet az egész család számára!

 

Zalaegerszeg – TV torony kilátó

Ha Dél-Dunántúl felé vesszük az irányt, mindenképp látogassunk el a zalaegerszegi TV torony kilátóba. A torony a 293 méter magas Bazitai tetőn áll, ahonnan a panoráma egészen lenyűgöző. A TV toronyban 53 méter magasan élvezhetjük a körpanorámát egy jó kávé mellett. Ha pedig lejövünk a toronyból, ajánlatos egy nagy sétát tenni az Alsóerdőn és az Aranyoslapi forrásnál!