Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Tujázás Szegeden: napközbeni kalandok a belvárosban

  • Jászberényi Attila
Régi mondás, nagy igazság, hogy a nagyváros onnan kezdődik, hogy van benne tuja (azaz villamos). A villamos – a metró mellett – alapvetően a modern metropolisz egyik szimbóluma, ívet húz az első, és a negyedik ipari forradalom között. Mivel ikonikus útvonalakon jár, a legolcsóbb és legkomfortosabb városnéző megoldás. Sorozatunk a villamosvonalak mentén felfedezhető városi élmények eszenciáját keresi. Második szegedi kalandunk következik tömény délvidékkel, egzotikumokkal, és a REÖK Palota kiejtésének megfejtésével.
Régi mondás, nagy igazság, hogy a nagyváros onnan kezdődik, hogy van benne tuja (azaz villamos). A villamos – a metró mellett – alapvetően a modern metropolisz egyik szimbóluma, ívet húz az első, és a negyedik ipari forradalom között. Mivel ikonikus útvonalakon jár, a legolcsóbb és legkomfortosabb városnéző megoldás. Sorozatunk a villamosvonalak mentén felfedezhető városi élmények eszenciáját keresi. Második szegedi kalandunk következik tömény délvidékkel, egzotikumokkal, és a REÖK Palota kiejtésének megfejtésével.

Ha túljutottunk a söruniverzumon, ne is menjünk végig a remekül megújított Oskola utcán, a következő sarkon (Oroszlán utca) lefordulva megtapasztalhatjuk a tökéletes szegedi nap köztes állomását, a délvidéki borok hangulatos elfogyasztását egy utcabár keretezésében.

Mediterra Wine Bar délvidéki borszaküzlet és kóstolóhely

A burek és a csevap szegedi karrierjén kívül Holoker Damir története érzékelteti legjobban Szeged és a déli világ szoros, kacskaringós és megtermékenyítő kapcsolatát.  A Vukováron született, eredetileg gépészmérnök, majd újvidéki rádiós asztrológus, a Gyümölcs- és Szőlészeti Egyetemet már holmi behívó elleni bujkálás és dezertálás okán befejezni nem tudó Damir két magyar szó (fekete, csíkos) biztos tudásával ’93-ban kötött ki a városban. Eddigi életútjából konzekvensen következően hamarosan képkeretező műhelyt nyit, majd az ország első biobor kereskedését. A horvát EU-csatlakozás és bizonyos gyerekkori élmények hatására pedig horvát borszaküzletet. Hallott már valaki a szerémségi borvidékről? A Gáspár patikánál kezdődő Fruska Gora (Tarcal-) hegyről? A világ egyik legjobb traminijéről, amiből 11.000 palackot vittek Erzsébet királynő koronázására? 2012. július elsején megvolt a csatlakozás, 5-én már itt volt az első borszállítmány. Abból, a világon a legrégebben megszakítás nélkül termelő, újlaki pincészetből (Ilocki Podrumi) származó traminiből, aminek illata betöltötte Damirék házát és gyerekkorát. Meg most a picinyke szalont a borkereskedésben. Akác, bodza, hárs, orchidea, freezia, jázmin az orrban és a garatban. Damir szerint ez az ő genetikai kódja. Miután eldöntötte, hogy ezt fogja forgalmazni Magyarországon, jött a többi palack. Például a leírhatatlanul tenger- és halászkikötő illatú, sós szardínia ízét idéző Peljesac-félszigeti Postup, és még rengeteg tétel, jobbára organikus borászatokból.

 

A Mediterra Wine Bar tele van jobbnál jobb borokkal, sajátkezűleg készített polcokkal, dizájnnal, retro bútorokkal, jókedvvel és hangulattal. Damir lelkes borvacsoraszervező és lelkes bormisszionárius. Halk szavú, de impulzív és vastag élettapasztalatú ember. Mi is isszuk halk szavait és remek borait. Majd zsibizünk egy jót Rudi és Fickó finomságokat előállító műhelyében, a város egyik leghangulatosabb teraszán.

Innen megközelítjük a városi szívcsakrát, a Kárász utcát. Színharmóniában a Zöldlevelecske névre hallgató trendi vegahely felesel az udvarban megbúvó Kék Elefánt keresztségű nagyonújhullámos, nagyonpici kávézónak. A sétálóutcán egyenhelyek egyenteraszai vannak tömve leginkább fiatalsággal, betévedve a zárt részre meglepődünk, hogy nem az egyetemi könyvtár olvasótermében, hanem egy kávézó-italozó üzemegységben vagyunk az egy főre eső laptopok és könyvek hányadát tekintve. Kereskedelmi üzlethelyiség már nemigen van, de egy legény biz kitart a gáton.

Tiszavirág hotel és kávézó

A két évvel ezelőtti tulajdonosváltás előtt a szegedi éttermiség csimborasszója volt, de kalandos története megmaradt. Lakott itt kereskedő, rabbi, volt kocsma, kupleráj, iparosműhely. Az életveszélyessé nyilvánított ingatlant az egykori zsidónegyed közepén építészeti remekké, egy, a hely minden szellemét megőrző izgalmas ékszerdobozzá alakították. A homlokzat klasszikus műemlékvédelmi rekonstrukció, de a belső terek minden négyzetcentimétere egyedi, kreatív, különleges és konzekvens megvalósítás. A fém és üveg ölelte belső udvar kontrasztosan bohém kerthelyiség, a szálloda 12 szobája az eklektika tankönyvpéldája. A Tiszavirág hotel és kávézó berendezési tárgyai mintha több generáción keresztül gyűltek volna össze. A szalonban suszterszék utal a cipész-, a kávézóban fafejek a kalaposműhelyre, néhány szoba üvegfalú fürdőszobája pedig a maga pikáns módján az egykori Vörös Malom nevű műintézményre.

 

Megjegyzés: 2022 őszén ez az egység ideiglenesen bezárt.

Eldorádó gyarmatáru- és egzotikum-kereskedés

180 m2, két szint, tízezernyi áru, ruhák, füstölők, ékszerek, mindenféle kiegészítők, babzsákok, bútorok, vízipipák, autentikusan karakteres, tetkós, rasztás, batikruhás kiszolgálók, Woodstock-, Bangkok- és bazárfíling ezerrel. A hallgatóként idekerült Farkas Ágnes és a tősgyökeres Jenei Imre ugyanígy. Túl az ötvenen, de kinézetben, stílusban és gondolkozásban bőven kortalanok. Egyetemi szerelem, Ágnes bikémes, Imre autó- és vízvezeték-szerelő, a rendszerváltás után nagyívű utazások, nyugat-európai hippibolt-élmények, aztán Ázsia. Imre, az ekkor már rutinos importáru kereskedő hamar ráérez a lehetőségre, a csavargásból üzlet lesz. Évente minimum ötször megjárva Thaiföldet, Nepált, Indiát, Indonéziát, Kínát – megtanulták, mit honnan kell beszerezni, Csak kicsiktől vásárolnak, családi jellegű baráti kapcsolatrendszer is alakul. Hamarosan 15 üzlet (franchise, sajátok), a zászlóshajó Kárász utcai is több mint 15 éves. Kulturmisszió, divatszínház, happeningek, aztán világválság és plázaterror, de a kárász utcai mindmáig Magyarország egyik legnagyobb gyarmatáru ajándéküzlete. Eltelt egy negyed század, sok minden változott. A valahai misztérium konszolidálódott, az egykori fiatal vásárlók közül már van, aki az unokájával jön. Az „Eldorádó-stílus” márka lett. Árverési oldalakon visszatérő szófordulat az „eldorádós ruha eladó”, ennél többet egy brand nemigen érhet el.

REÖK Palota

A legnagyobb és legújabb szegedi attrakció a meghökkentően eklektikus REÖK Palota, benne permanens kulturális produkciókkal, és egy remekül eltalált szecessziós kávéházzal. A legnagyobb kérdést is sikerült feloldani, hogyan ejtsük a nevét? Mert hogy nem az első gondolatra bizonyos képzeletbeli Reök Gusztáv cenzusos polgár, botanikus és helyi költő a névadó, hanem a kevésbé romantikus Regionális Összművészeti Központ a mozaiknév keresztanyja. Mindenesetre a röpke közvéleménykutatás alapján nyugodtan mondjuk rökk-palotának, ahogy a helyiek, és ne próbálkozzunk a r-e-ö-k megfejtéssel.