Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Találkozások a mádi zsinagógánál. Irány a Csodarabbik útja!

  • Bodrogi Brigitta
    Az ország egyik legszebb és legmisztikusabb túrája egyben elmélkedés a múlton, hogy megérthessük a jelent. A Csodarabbik útja, hazánk leghíresebb zsidó zarándokútja hiteles és élménygazdag beszámoló az egykori hászid zsidóság szokásairól. Járd be az emblematikus emlékhelyeket, és engedd, hogy a táj lebilincselő szépsége magával ragadjon!
    Az ország egyik legszebb és legmisztikusabb túrája egyben elmélkedés a múlton, hogy megérthessük a jelent. A Csodarabbik útja, hazánk leghíresebb zsidó zarándokútja hiteles és élménygazdag beszámoló az egykori hászid zsidóság szokásairól. Járd be az emblematikus emlékhelyeket, és engedd, hogy a táj lebilincselő szépsége magával ragadjon!

    Ezen a zsidó zarándokúton megismerheted a csodarabbik életét és a hozzájuk fűződő legendákat, testközelből átélheted az egykori zsidó lakosság történelmét és hagyományait, valamint gyönyörködhetsz a meseszép Tokaj-Hegyaljában. A 150 kilométer hosszú Csodarabbik útja 10 települést foglal magában, kiinduló és végpontja is ugyanaz a helyszín: a 2016-ban felújított mádi zsinagóga. Olvass az egyes állomásokról, hogy már előre megismerd, mire is számíthatsz ezen a kiránduláson!

    Mád

    A zarándokút kezdő- és végpontja Tokaj-Hegyalja egyik meseszép ékköve, Mád. Mindenképp csodáld meg a 18. századi, copf stílusú mádi zsinagógát, amely büszke tagja a világ 100 legszebb zsinagógájának, és Európa Nostra-diplomát is kapott. Mádon található Tokaj-Hegyalja legnagyobb zsidó temetője is, ahol a hitközség neves rabbijai leltek végső nyugalomra. Meglátod, már egyszerűen az utcán sétálgatva is lenyűgöz ez a hely, ahol megannyi hajdani zsidó emlék sorakozik.

    Tarcal

    Már a 18. század közepétől éltek itt kereskedelemmel foglalkozó zsidók, akiket Lengyelországból a kiváló minőségű szőlő vonzott Tarcalra. Zsinagógájuk – mely hasonlít a káprázatos mádi zsinagógához – barokk stílusban épült, és manapság kiállításoknak ad otthont. Meglátogathatsz egy több száz síremléket őrző zsidó temetőt is, ahol tiszteletedet teheted a község híres rabbija, Spira Jakab sírjánál.

    Tokaj

    Tokaj-Hegyalja névadó – és méltán ismert – településének legszebb épületében, a zsinagógában káprázatos hangversenyeket hallgathatsz meg. Itt van a környék egyetlen működő zsidó imaháza is, emellett két temető őrzi a hajdani lakosok sírhelyeit.

    Bodrogkeresztúr

    A zarándokút negyedik állomásán kialakított Emlékház az egyik leghíresebb csodarabbi, Reb Steiner Saje egykori otthona volt, akihez számos legenda fűződik. A rabbi leginkább jótékonykodásáról volt híres: ő szervezte meg például az első világháború idején az idemenekült galíciai zsidók segítését; de olyan kisebb „csodatételek” is öregbítik hírnevét, mint egy válni készülő házaspár kibékítése ima által. Az Emlékház mellett a rabbi Dereszla-domb oldalában fekvő sírja is népszerű zarándokhellyé vált.

    Olaszliszka

    Friedmann Cvi Herschele csodarabbi sírhelye az, ami leginkább Olaszliszkára vonzza a látogatókat – ráadásul az itteni temető lélegzetelállító helyen fekszik. Emellett egy hajdani zsinagóga helyére épült emlékhely az, amelyet érdemes meglátogatni: interaktív módon állít méltó emléket Tokaj-Hegyalja egykor népes zsidóságának.

    Sárospatak

    Az első zsidó lakosok az 1700-as évek végén telepedtek le ide, és hamar felépítették a hitközség életének alapjait. Az egykori fürdő épületén ma egy elgondolkodtató mondanivalójú emléktábla áll, érdemes elolvasni, majd sétálhatsz egyet a zsidó temetőben.

    Sátoraljaújhely

    Ez Tokaj-Hegyalja legnépszerűbb zarándokhelye, hiszen itt nyugszik a magyarországi haszidizmus megalapítója, Móse Teitelbaum csodarabbi. A karizmatikus rabbi az élet minden területén hasznos tanáccsal tudott szolgálni, sőt gyógyította is a híveket, valamint irodalmi munkásságáról is ismert.

    Erdőbénye

    Ezt a kis mesebeli falut pazar hegyek ölelik körül, itt találod Tokaj-Hegyalja egyetlen zsidó fürdőjét – melyet egyelőre csak megnézni tudsz, hiszen az épülete felújításra vár. A szomszédos településen van William Fox (Fuchs Vilmos) amerikai filmstúdió-alapító szülőháza, amely szintén népszerű úti célja a turistáknak.

    Abaújszántó

    Ez a kisváros egészen biztosan magával ragad majd – a helyet ugyanis a tokaj-hegyaljai világörökség részeként tartják számon, így mindenképp érdemes tenned a környéken egy nagyobb sétát. A körülkerített temetőben található két neves rabbi sírja is, Lőw Eleázár és Lipschütz Arje Lőb nyugszanak itt.

    Tállya

    Ez a mezőváros Európa mértani közepén fekszik; egykor egyszerre három zsinagóga is működött itt. Ma a falu határában lévő temető szolgál zarándokhelyként.