Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Esőprogram: a legjobb múzeumok a Viharsarokban

  • Káldi Emese
Nagyjából a Körös-Maros köze az a terület, melyet ma Viharsaroknak hívunk. Ám egyáltalán nem azért, mert itt szélsőséges az időjárás! Nyugodtan tervezhetünk ide nyaralást, szabadtéri kikapcsolódást, de azért nem árt készülni néhány programmal rossz idő esetére is. Ha a környék fürdői után másra vágyunk, izgalmas és változatos tematikájú múzeumok várnak!
Nagyjából a Körös-Maros köze az a terület, melyet ma Viharsaroknak hívunk. Ám egyáltalán nem azért, mert itt szélsőséges az időjárás! Nyugodtan tervezhetünk ide nyaralást, szabadtéri kikapcsolódást, de azért nem árt készülni néhány programmal rossz idő esetére is. Ha a környék fürdői után másra vágyunk, izgalmas és változatos tematikájú múzeumok várnak!

Élettörténetek a tárgyak mögött

Igazi időutazást tesz az, aki felkeresi a makói József Attila Múzeumhoz tartozó Espersit-házat. A régi város hangulatát idéző Kazinczy utcában áll ugyanis Espersit János ügyvéd, író egykori otthona, s a 19. század végi eklektikus polgári ház korabeli miliővel várja a látogatót. Ez ma a múzeum irodalmi kiállítóhelye, ahol az ember egy száz évvel ezelőtti világba csöppen: a barátságos, ízlésesen berendezett, a korabeli polgári-értelmiségi létre oly jellemző tárgyakkal gazdagon díszített lakás íróasztala mellé könnyű odaképzelni a fáradhatatlan, az irodalomért és a közéletért rajongó Espersit Jánost, aki 1907-ben költözött Makóra. Szinte hallani a heves lelkületű beszélgetéseket, melyeket a házban rendre megforduló barátokkal folytatott a háziúr – politika, költészet, újságírás volt a téma. S ha ez nem lenne elég izgalmas, a ház külön „sztorija” az, hogy József Attila 1923 telén Espresit pártfogoltjaként beköltözött az alsó lakásba. Rajta kívül is számos, a korban meghatározó személy fordult meg Espersitnél, így nem csoda, ha az állandó kiállítás róluk (is) szól.

Szintén nagyon „emberközeli” a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Kevésbé az otthonossága, mint inkább a története és benne a Munkácsy műveket bemutató, „Egy géniusz diadala” című, valamint a Békéscsaba történetét feldolgozó állandó kiállítása teremt igazi kapcsolatot a környékkel és a mindenkori itt lakókkal. A frissen megújult, egyébként azonban hosszú múltra visszatekintő múzeum nagyszerűen vezeti végig a látogatót a város fejlődésén. Hétköznapi használati tárgyakat nézhetünk meg a szellős vitrinekben, belőlük bomlik ki egy-egy érdekes történelmi momentum, helyi szokás vagy akár anekdota. Húzhatunk harangkötelet, bámészkodhatunk a megelevenedő piactéren vagy beléphetünk egy panellakás nappalijába, ám miközben végigsétálunk a város három évszázadán, egyáltalán nem érezzük töménynek az információkat. 

A múzeum névadójának szentelt terem is erős élményt ad. Annak, aki az egész Munkácsy életművet szeretné itt megnézni, sajnos rossz hírünk van: itt mindössze egy teremben láthatóak a mester alkotásai. Ám mégis lenyűgöző a látvány – a megvilágítás, az elrendezés, és a képekhez kapcsolódó tudásanyag biztosan emlékezetes lesz mindenkinek. Ráadásként a festőgéniusz jónéhány személyes tárgyát is láthatjuk itt – a festéshez használt eszközöktől a sétapálcáig –, ami különösen közel hozza a látogatóhoz a kissé különc, de mindenekelőtt nagyon szerethető, céltudatos és világraszóló tehetségű embert.

Kastélyélet alulnézetből

Ha Gyulát vesszük célba múzeumjárás céljából, ott sem fogunk csalódni. A gyönyörű park közepén álló Almásy-kastélyban órákat lehet eltölteni akkor is, ha csak az állandó kiállítást járjuk végig. A szépen felújított és korszerűsített épületben a sok hazai kastélyban megszokott papucsos, kordonos látogatás helyett igazi felfedezőútra indulhatunk. Méghozzá egy igazán szokatlan perspektíván keresztül ismerhetjük meg az egykor itt folyó úri élet részleteit: komornyikok és inasok, szakácsok és szolgálólányok mindennapjait élhetjük át a termeket bejárva. Tippelhetünk, hogy mennyi ideig tartott egy tisztességes cipőpucolás, megtudhatjuk, hogy mit jelent a libériás inas kifejezés, megtapinthatjuk a különböző anyagból készült ruhaneműket, és mindeközben a kastély „láthatatlan lakóinak” élettereit is megismerjük.

Az emeleten aztán a kastély gazdáinak élete a téma, ám itt is ugyanolyan szórakoztató és interaktív a kiállítás mint a lenti részen. Külön kedvencünk a ruhapróba, mely legyen mindenki számára meglepetés! Ha pedig magunkba szippantottuk a sok-sok tudást és egy kis levegőre vágyunk, kapaszkodjunk fel a kastély toronykilátójába!