Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

  • Bóday Csilla
    A Katona József színház eklektikus stílusú, neobarokk díszítésű épületben kapott helyet Kecskemét szívében, 1896-ban. Már maga az épület is látványosságnak számít, 1986-87-ben az Ybl Miklós-díjas Farkas Gábor és Boros Pál tervei alapján nyerte el mai formáját. 2020-ban a magyar kormány Nemzeti Színházzá minősítette.
    A Katona József színház eklektikus stílusú, neobarokk díszítésű épületben kapott helyet Kecskemét szívében, 1896-ban. Már maga az épület is látványosságnak számít, 1986-87-ben az Ybl Miklós-díjas Farkas Gábor és Boros Pál tervei alapján nyerte el mai formáját. 2020-ban a magyar kormány Nemzeti Színházzá minősítette.

    A teátrum megépülése előtti színházi élet Kecskeméten

    A városban már 1796-ban tartottak magyar nyelvű előadásokat az akkori Cserepes vendéglőben. Később Katona József darabjait is elkezdték játszani ismeretlen társulatok. Majd 1826-ban maga Katona József is ösztönözte egy színház létrejöttét szülővárosában, de akkor ez még nem volt megvalósítható. Hatvan évvel később, a jelenlegi színház épületével szemben nyílt meg a Kovács-féle színház, ahol a drámaíró tiszteletére a nyitóelőadás a Bánk bán volt.

     

     

     

    A mai Katona József színház megnyitása és híres színészei

    A XIX. század vége felé már igen erős igény jelent meg, hogy a városnak szüksége van irodalmi színpadra. A kiírt pályázat alapján nem pusztán színházat, hanem vigadót is szerettek volna építeni, de végül ráébredt a város vezetése, hogy Kecskemétnek egy önálló, új színházra van szüksége. A pályázatot Ferdinand Fellner és Hermann Helmer építészeti irodája nyerte el. A színház épületének megnyitóján, 1896. október 14.-étől három napig ünnepelték a várva várt pillanatot, ahol a budapesti Nemzeti Színház művészeinek vendégelőadásában Katona József Bánk Bánjával tisztelegtek. Az intézet avatásán Ferenc József császár és a magyarok hőn szeretett Sissi királynéja is részt vett. A színház majd csak 1916-ban vette fel a drámaíró nevét. Szerencsére a világháborúk nem okoztak károkat az épületben. A színház a hatvanas években élte virágkorát, amikor országosan is ismert színészek játszottak itt, mint például Dévay Kamilla, Galambos Erzsi, Margitay Ági, Moór Mariann, Fekete Tibor, Bárdy György, Koncz Gábor brillírozott. Kiváló rendezők – Németh Antal, Seregi László, és a hetvenes években Ruszt József – előadásai a honi színjátszás legmagasabb csúcsait ostromolták. A társulat tagjai voltak Gábor Miklós, Vass Éva, Sára Bernadette, Trokán Péter, később Jancsó Miklós irányítása alatt dolgozott Kecskeméten többek között Törőcsik Mari, Madaras József, Kozák András, Sztankay István. Világhírű sztárok forgattak a teátrumban, mint Richard Burton, Maximillian Schell, Ed Harris. Itt készült a Golden Globe-díjas "Csodás vagy Júlia" Annette Bening és Jeremy Irons főszereplésével, Szabó István rendezésében, vagy Bereményi Géza rendező Hídember című filmjének több jelenete. A színház létrejöttével Kecskemét méltán lehet büszke arra, amit a Katona József színház ad a város kulturális életéhez.

    Társadalmi felelősségvállalás

    Az előadások mellett mindenképp fontosnak tartja a színház igazgatósága és a társulat a társadalmi felelősségvállalást. Elhivatottan érzik, hogy a kulturális táplálékot mindenkihez el kell juttatni, ezért a Kecskeméti Nemzeti Színház az eddigi évekhez hasonlóan ebben az évadban is szeretné színházi élménnyel megajándékozni a nehéz körülmények között élő gyermekeket és felnőtteket, a Színházi angyal vagyok program keretein belül. A program célja, hogy a kulturális eseményeket szociális helyzetüknél fogva nélkülözni kénytelen gyerekeket, felnőtteket rendszeresen vendégül lássák a teátrum produkcióin.