Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Kicsi, de tüzes a Kishegy a Balaton déli-partján

  • Szabó Sára
Évezredes szőlőkultúra formálta tüzes borok, barátságos gasztrofesztiválok és remek borászatok a Balaton egyik legszebb kilátásával. A csodálatos természeti környezetben fekvő balatonlellei Kishegy hangulata könnyen elrabolhatja a szívünket. A hegyet és térségét „déli parti Badacsonynak” is nevezik, nem véletlenül, hiszen errefelé a legsűrűbb az egy négyzetméterre eső kulturális és gasztronómiai egységek száma, főszerepben a páratlan, kishegyi borokkal.
Évezredes szőlőkultúra formálta tüzes borok, barátságos gasztrofesztiválok és remek borászatok a Balaton egyik legszebb kilátásával. A csodálatos természeti környezetben fekvő balatonlellei Kishegy hangulata könnyen elrabolhatja a szívünket. A hegyet és térségét „déli parti Badacsonynak” is nevezik, nem véletlenül, hiszen errefelé a legsűrűbb az egy négyzetméterre eső kulturális és gasztronómiai egységek száma, főszerepben a páratlan, kishegyi borokkal.

Kalandozás a Gamási-háton

Bár a Kishegy területe viszonylag kicsi, érdemes egy egész napot szánnunk a felfedezésére. Ez a kalandos, vadregényes térség számos érdekességet tartogat, akár gyalogosan, akár két keréken tervezzük bejárni. A Balatonlellétől kanyargó sárga sáv turistajelzést követve egészen Gyugyig juthatunk, de ha nem menetelnénk ekkorát, akkor érdemes a 300 méter magas Kishegy lábánál kezdenünk a hátizsákos túrát. A hegy előtt mindjárt a Garamvári Szőlőbirtokot láthatjuk, pár száz méterrel odébb pedig a környék egyik kulturális hagyatéka, a gémeskút található. Az öreg építmény a török időkben elnéptelenedett falvakból maradt fenn.

Utunkat folytatva nemsokára Somogy megye egyik legszebb műemléki kápolnájához érünk, ám előtte még érdemes oldalra tekintenünk: a löszfal oldalába vájt lyukak ugyanis gyurgyalag fészkelőhelyek. Ha júniusban járunk erre, épp elcsíphetjük ezeknek a színpompás madaraknak a táncát, ekkor van ugyanis a költési időszakuk. Tovább kaptatva nemsokára elérjük „villáműző” Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének emelt kápolnát. Az 1700-as évek közepén épült barokk stílusú építmény akár egy kis ékszer, díszíti a hegyoldalt, benne faoltáron elmélkedhetünk a „hegymászás” után pihegve. Innen már érdemes hátrafele leskelődnünk a kilátásért! Tovább haladva nemsokára elérjük a Kishegy másik nevezetességét, a Parkerdőt. A nemrég felújított erdőrészen kültéri játékokat és kellemes pihenőt találunk, valamint megcsodálhatjuk a Balatonpart egyik legszebb panorámáját a 20 négyzetméteres kilátóteraszról.

Csak úgy tobzódik a Kishegy remek vendéglátóegységekben

Már a felfelé menet során feltűnhetett, hogy ezen a csinos kis dombon (igazából tényleg csak egy domb) egymást érik a hangulatos pincészetek. Nem csoda, hiszen hazánk egyik legjelentősebb bortermelő vidéke ez, az innen származó nedűk az ország legjobbjaival vetekednek. A kilátóból visszafele csorogva (vagy ha már felfele elcsábultunk, annál jobb) térjünk be a Pócz, vagy a Konyári Pincészetekbe. A Konyári birtokon két generációs családi vállalkozás működik, ahol úgynevezett „gravity flow” technológiával, vagyis gravitációs szőlőfeldolgozással készülnek a hagyományos, világfajta és néhány régi, középkori magyar fajta borok. Pócz József pincészetében pedig a panorámateraszon kortyolhatunk a legjobb Pócz borokból, egy kiadós pincetál kíséretében. Érdemes még útba ejteni a Hegyi Csárda éttermét, ahol nyárson készülnek az ételek. Személyes kedvencünk a kápolna melletti Majthényi Présház. A fenséges fogas, a vaddisznópörkölt vagy a kacsamáj mellé páratlan panoráma-élmény dukál, amit asztalunk mellől élvezhetünk a présház teraszán. Aki vacsorázott már itt, az tudja, hogy tekintetünk csak úgy cikázik a tányérunk és a látvány között – csak győzzük abbahagyni a fotózást!

A Kishegyre nemcsak a nyári szezonban érdemes ellátogatni. Áprilisban a Kortyok és Falatok „nyitja az évet”, október végén pedig a Murcifesztivál keretében kóstolhatunk bele a balatoni gasztronómiába a környék legkiválóbb éttermeinek, borászatainak és cukrászdáinak köszönhetően. Mindkét esemény rendkívül családias hangulatú, ahol a remek fogások mellett könnyen megered az ember nyelve – meglehet, hogy a bor, de az is elképzelhető, hogy a hegy atmoszférája teszi.

Tartalmas hétvége után álomra is hajthatjuk a fejünket

A „déli part Badacsonya” kicsi ugyan, de ahogy láthatjuk: erős, minden fronton. Feltöltekezhetünk túraélményekkel, remek ízekkel és borokkal, és próbálhatunk betelni a csodálatos látvánnyal, amit a Kishegy nyújt. Nem csoda, ha nem nagyon akaródzik hazamenni – de nem is kell! Álomra hajthatjuk fejünket például A Zöld Ajtós Házban, ahol a melegebb hónapokban kertmozi, télen varázslatos hangulat vár, saját borok pedig mindig vannak készleten. Megszállhatunk a Pócz Pincészet apartmanjaiban is. Ahogy már arról korábban szóltunk, a pincészetben lehetőség van borkóstolásra, piknikezésre, de van a közelben lovaglási lehetőség is, illetve itt áll meg a városnéző kisvonat, amelyen kellemesen zötyögve barangolhatjuk be a térséget.