Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Illatos kézműves termékek nyomában: szappantól a szörpökig

  • Káldi Emese
Hmm, micsoda illatok! Talán nem is hinnénk, de a főváros közvetlen környezetében is számos olyan, kézműves termékeket kínáló hely van, ahol kényeztethetjük magunkat – és 12 millió szaglósejtünket. Szemeket becsukni, most az orrunk után megyünk!
Hmm, micsoda illatok! Talán nem is hinnénk, de a főváros közvetlen környezetében is számos olyan, kézműves termékeket kínáló hely van, ahol kényeztethetjük magunkat – és 12 millió szaglósejtünket. Szemeket becsukni, most az orrunk után megyünk!

Az ember bizonyos állatoknál jóval kevésbé támaszkodik a szaglására a külvilág érzékelése során.  Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne ránk hatással, milyen szagokat és illatokat érzünk. Nagyjából tízezer különböző szag megkülönböztetésére vagyunk képesek, miközben az orrunk által érzékelt ingerek különféle érzelmi válaszokat váltanak ki belőlünk. Illatemlékezetünk – mert ezt a jelenséget így hívják – bámulatosan fejlett: előfordul, hogy egy húsz évvel korábban érzett szag újbóli „megorrontása” tökéletesen frissnek ható emlékeket vált ki bennünk. És természetesen a jó illatokhoz jó, míg a rossz szagokhoz általában rossz emlékek társulnak. Jó illatokat könnyen magunkba szívhatunk Budapest környékén is, ehhez elég felkeresnünk egy-két olyan helyet, ahol az aromás és kellemes illatú termékek gyártására specializálódtak. Még az is kiderülhet, hogy szép emlékeket csalogatnak elő belőlünk ezek az illatélmények…

Levendula minden mennyiségben

Kezdjük talán a levendulával! Az köztudott, hogy káprázatos lila virágmezőket láthatunk nyáron, ha Tihanyban, vagy épp a Balaton-felvidéken járunk, de nem is kell ilyen messzire mennünk, hogy gyönyörködhessünk ennek az 1700-as években hazánkba került, Európában egyébként őshonos növénynek a látványában – és persze illatában. Amikor eljön a szezonja, két hektáron (javíthatatlanul városi olvasóink kedvéért: nagyjából két focipályányi területen) virágzik ez a szépséges árvacsalánféle a fővárostól 16 kilométerre lévő Pilisborosjenőn, a kevélyhegyi levendulamezőn. Ilyenkor szedd magad-akciókat szerveznek itt, de fotózásra is lehet időpontot kérni (esküvőre készülőknek jó tipp lehet). Gyártanak saját termékeket is – egyelőre levendulás zsákokat és olajat, de hamarosan a kínálat része lesz a szappan is. Szintén levendulában „utazik” a felcsúti Noll Tanya. Az itteni ültetvény háromezer tövet számlál. A több nemzedékre visszamenően figyelemreméltó kertészmúlttal büszkélkedő Noll család által üzemeltetett birtokon saját készítésű termékeket is vásárolhatunk: illóolajat, illatzsákokat, levendulavizet. És hogy mire jó – már a szépségén túl – ez a növény? Nyugtatja az idegrendszert, segíti a bőr regenerációját, zsákocskában a ruhásszekrénybe téve elűzi a molyokat, illóolaja és a belőle készült szappan pedig relaxáló hatású.

Üvegbe zárt nyár

Felcsúttól alig több mint tíz kilométerre van Vértesacsa, ahol a nyár illatai szöknek ki az üvegekből. A napérlelte gyümölcsök zamatát mindenféle finomság őrzi – akár egészen télig. A Valaha Tanya gazdái 2007 óta alakítják permakultúrára épülő, önfenntartó biogazdaságukat. Fő termékük a szörp – ebből hetvenfélét készítenek –, de kínálnak lekvárt, ajvárt, zakuszkát is. Ezekhez a legtöbb alapanyagot (gyümölcsöt, zöldséget, fűszernövényt) maguk termesztik, és mind bio minősítésű – ezenkívül nagyon finom, és bizony az illatuk is bódító! Kedves kis családi vállalkozás az etyeki Halmi pince, ahol nem állnak meg a jó borok – pinot noir-ok, cabernet-k, chardonnay-k – készítésénél, talán még ezeknél is izgalmasabbak remek pálinkáik (például a zamatos feketeszeder), illetve kézműves, biológiai erjesztésű eceteik. Na, és a szörpök! Van itt szörp gyümölcsből és virágból is. Hogy melyik a legízletesebb? Nálunk a levendula és a klasszikus málna a befutó… Ezt a sok finomságot ráadásul gyönyörű környezetben kóstolhatjuk.

A természet maga

A szintén Vértesacsán lévő Föngyöskertbe elsősorban a csodálatos környezet és a nyugalom miatt érdemes ellátogatni. A gyógynövénypark és a magyar népi gyógyászati kulturális tanösvény 0-tól 100 éves korig kitűnő program. Megalkotói bevallottan inspirálódtak a hajdan a területet birtokló pálos barátok örökségéből. Illatösvény és gyógynövénysimogató is van itt, a középpontban pedig a természet erejével történő testi-lelki megújulás áll.

 

Lassan felfedező túránk végére érünk, mossuk hát le magunkról az út porát! Hogy mivel? Mondjuk a tabajdi Jármy manufaktúra kecsketejes szappanjaival! Ezekben semmiféle adalékanyag nincs, viszont minden szappanba kerül kecsketej, amely csodálatos bőrápoló és hidratáló. A szappanok színét gyógynövények és növényi porok biztosítják, az illatukat pedig illóolajok. Van itt csalános, borsmentás, levendulás vagy körömvirággal illatosított is – mintha egy egész falusi kert került volna szappanokba. Mennyei!