Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Itt az ideje, hogy megsüsd a Balaton sütijét!

Forrás: sajtóközlemény

    A Balaton nemcsak nyáron vonzó, hanem egész évben élményt ad – a négy évszakos Balaton a gasztronómiában is megmutatja sokszínűségét. A VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány ennek jegyében hirdeti meg a Balaton sütije 2025 versenyt, amelynek célja, hogy a régió alapanyagaiból és kreatív cukrászművészetéből megszülessen a Balaton hivatalos édessége. A verseny szakmai partnere és védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület, együttműködő partnerei a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Kulináris Műhely.
    A Balaton nemcsak nyáron vonzó, hanem egész évben élményt ad – a négy évszakos Balaton a gasztronómiában is megmutatja sokszínűségét. A VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány ennek jegyében hirdeti meg a Balaton sütije 2025 versenyt, amelynek célja, hogy a régió alapanyagaiból és kreatív cukrászművészetéből megszülessen a Balaton hivatalos édessége. A verseny szakmai partnere és védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület, együttműködő partnerei a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Kulináris Műhely.

    Három kategória, három esély a győzelemre

    • Balaton sütije 2025 – a fődíj, amely a Balaton hivatalos desszertjét adja, és amelyet a verseny után a balatoni cukrászdákban is kóstolhat a közönség.
    • Balaton minden mentes sütije 2025 – azoknak, akik mentes étrendet követnek. Ebben a kategóriában cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérje-mentes desszerteket várnak
    • Balaton junior sütije 2025 – a cukrásztanulók külön versenye, ahol egyéniben vagy csapatban mutathatják meg tehetségüket. Ez a kategória a jövő cukrászainak lehetőséget ad arra, hogy bemutatkozzanak a szakma és a nagyközönség előtt.

    A versenyzőknek olyan desszerteket kell készíteniük, amelyek a Balaton régióra jellemző alapanyagokra épülnek. Ezek közé tartoznak a balatoni borok (pl. olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát), a szezonális gyümölcsök (füge, málna, őszibarack), valamint a csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró). A zsűri kiemelten értékeli azokat a pályaműveket, amelyek helyi termelőktől származó alapanyagokat használnak. A cél, hogy a nyertes sütemény ne csak egy kreatív desszert legyen, hanem a balatoni régió értékeinek és fenntartható gasztronómiájának hiteles képviselője. Egy jól megalkotott „Balaton sütije” bármely évszakban élményt adhat: nyáron könnyed gyümölcsösségével, ősszel a szőlő és dió ízeivel, télen ünnepi hangulatával, tavasszal pedig a frissességével.

     

    A nevezési határidő: 2025. szeptember 22. A sajtónyilvános zsűrizés október 12-én a siófoki Thanhoffer Villában lesz, az eredményhirdetésre pedig október 12-én a badacsonyi Füge Fesztiválon kerül sor. A nevezés ingyenes, pályázhat minden balatoni cukrászda, étterem, szálloda vagy kézműves pékség, magánszemélyek közül pedig az egyéni vállalkozók. A nevezési lap elérhető a visitbalaton365.hu és a cukraszat.net oldalakon, a pályázatokat a marketing@visitbalaton365.hu címre várják. A desszert nemcsak egy verseny győztese, hanem a Balaton négyévszakos élményvilágának ízben megfogalmazott szimbóluma lesz. Egy sütemény, amit bármikor jólesik megkóstolni, legyen szó nyári nyaralásról, őszi bortúráról, téli kirándulásról vagy tavaszi feltöltődésről.