Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

 • Forrás: sajtóközlemény
  A szervezők csodálatos természeti környezetben,  a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény  teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.
  A szervezők csodálatos természeti környezetben,  a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény  teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

  A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét, melyen részt vesznek a szakma elismert képviselői is, többek között Éliás Csaba, a  Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta, hogy: „A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk, 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.” A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület,  Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutatják,  beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

   

  Bővebben a Kéknyelűről: 

   

  A Kéknyelű a több ezer éves szőlőkultúrával rendelkező  Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a  borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel  a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz. A szakirodalom a Kéknyelűt autochton fajtának tekinti, amelynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett és a keletkezési helyén is maradt. A fajtáról Ambrus Lajos író, szőlősgazda így ír: “A két név: ikercsillagok a honi égbolton. Képzeljünk el egy csodás, kiismerhetetlen szépségű bazalthegyet a naponként ezer arcát felvillantó Balaton mentén és egy misztikus nevű, titokzatos szőlőt, annak csábítóan hívogató nemes és elegáns nedűjét  a hegyről.” 

   

  Bővebben a rendezvényről

   

  „Az ünnep, a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat, amely a lélek és a közösség megújulását szolgálja, a virágzás pedig az élővilág újjászületésének jele. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe erről a kettős megújulásról, valamint a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól. Éljünk, ünnepeljünk úgy, hogy az utánunk jövők is elmondhassák, hogy a Badacsony gyönyörű, a szőlőterület kivételes érték, a Bor a halhatatlanság jelképe és örök, mint a szerelem.”- mondta dr. Laposa József.

   

  15 óra Kapunyitás

  16 óra Mesterkurzus, Exkluzív kóstoló, olyan koros kéknyelűk kerülnek bemutatásra, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók

  16 óra Bemutatkozik a Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktár

  17 óra Rézeleje Fanfárosok

  18 óra SParKing együttes

  19 óra Pribojszki Mátyás és együttese

  21 óra Kapuzárás

   

  Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a következő oldalon, vagy a helyszínen korlátozott számban. Belépőjegy ára, elővételben 8.500 Ft, a helyszínen 10.000 Ft, amely tartalmaz egy kóstoló poharat is. A mesterkurzus belépő elővételben 8.500 Ft, a helyszínen 10.000 Ft, maximált létszám 30 fő.