Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

A Kunság igazi arcai: kortárs körkép a Kunsági borvidékről

 • Ripka Gergely
  Soltvadkert, Izsák, Szigetcsép…többségünk számára az alföldi borokról többnyire könnyű fehérek és rozék ugranak be. Nem árt tudni, hogy ezek is kulcsfontosságú építőkövei a borkultúránknak. Hisz nem mindenki vágyik (minden nap) tanninos vörösekre, komplex juhfarkokra vagy bikavérekre.
  Soltvadkert, Izsák, Szigetcsép…többségünk számára az alföldi borokról többnyire könnyű fehérek és rozék ugranak be. Nem árt tudni, hogy ezek is kulcsfontosságú építőkövei a borkultúránknak. Hisz nem mindenki vágyik (minden nap) tanninos vörösekre, komplex juhfarkokra vagy bikavérekre.

  Ha megnézzük a hazai borversenyeket, láthatjuk, hogy illatos fehérborok kategóriájában szinte biztos, hogy lesz kunsági, ahogy rozéknál is igaz ez. Legyen szó laza fröccsözésről vagy egy korrekt árú “buliborról”, amivel nem vallunk szégyent random társaságban, a tavaly indult Igazi Kunság összefogás családi borászataira nyugodtan támaszkodhatunk. A közel tucatnyi pince közül mutatunk be ma párat.

  Frittmann Borászat (Soltvadkert)

  Talán őket kell a legkevésbé bemutatni, 20 éve igazi állócsillagjai a borvidéknek. De egy jól működő közösségi összefogás élére természetesen a nagyoknak is oda kell állni. A 2007-es év borásza, a fiatalabb generáció belépésével pedig szívén viseli a régió alakulását. Frittmann Péter is sokfelé járt már a világban, hazahozta a tudást, igyekszik kiegészíteni a bevált mozdulatsort legjobb borászati és piaci tudása szerint. Cserszegiben, Irsaiban vagy rozéban mindig remek-érték arányú borokra számíthatunk tőlük. 

  Gál Pincészet (Szigetcsép)

  Szigetcsép a Kunsági borvidék szívétől jó órányi autózásra van, az Igazi Kunság kezdeményezés pedig pont ezeket a távolságokat igyekszik áthidalni a szereplők közt. Ifjabb Gál Csaba édesanyja, Gálné Dignisz Éva is volt már év bortermelője, melyet nagyban köszönhető aranyérmes rozéiknak. Csaba belenőtt a szakmába, hisz szülei 1994 óta készítenek saját bort. Saját kedvence a birtokról a 7 hektáron termlet rajnai rizling, ami a jövő nagy reménysége számukra.

  Szentpéteri Borpincészet (Kiskőrös)

  Szentpéteri Attila ízig-vérig az új kunsági generáció képviselője. Az első szőlőket még a rendszerváltáskor nagyapja vásárolta, hobbiként pár tőke kadarkával kezdte, azóta pedig nagyot fejlődtek minden téren: ma közel 70 hektárt művelnek, 18 fajtával. Válogatott, magas minőségű rozéik közül az általuk a borvidékre hozott néró fajta bora igazi kuriózum, mely egyedi hordós érlelést is kap szemben az átlagos rozéborokkal, melyek többnyire tartályban készülnek (reduktív módon). Chardonnay-ból pezsgővel is kísérleteznek. 

  Vass Borászat (Kiskőrös)

  Vassné Mária és családja elég kevés saját szőlővel rendelkezik, helyette inkább a minőségi szőlő felvásárlásában hisznek. Széles palettáról, 20 fajtával dolgoznak és igyekezek kielégítni a piac igényeit, de a borversenyek eredményei ugyancsak fontos visszaigazolást jelentenek számukra. Évek óta vártak egy erős közösségi összefogásra, közös kommunikációval, amivel a szűkebb és tágabb régióban is erősödhet a borvidéki munka hatásfoka, megmutatva egyúttal azt is, mennyire sokat fejlődött a Kunság szemléletben, technológiában és borminőségekben.

  További izgalmas nevek a Kunságról: Font Pincészet, Gedeon Borászat, Lantos Borászat.

  ILLATOS SZŐLŐFAJTÁK

  A fehér borszőlőfajtákat sokféleképp oszthatjuk fel kategóriákra. Ha az aromatérképet nézzük, akkor neutrális és illatos fajtákat különböztethetünk meg. Előbbiekhez tartozik a chardonnay, a furmint vagy a szürkebarát (ezeknek nincs markáns, vezető illatjegye, így viszont a termőhelyet csodásan bemutatják boraik), míg az illatos fajták táborát olyan közönségkedvencek erősítik, mint a magyar nemesítésű cserszegi fűszeres és Irsai Olivér, a sárgamuskotály vagy a tramini.