Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Somogyi tekerés csodás mandulafavirágzás kíséretében!

  • Forrás: sajtóközlemény
Próbáltad már a BalatonBike365 somogyi országúti útvonalát? A 70 km-es edzőkör akár gravel szakaszokkal is kiegészíthető, mérsékelten meredek dombokkal, most csodás mandulafavirágzás kíséretében!
Próbáltad már a BalatonBike365 somogyi országúti útvonalát? A 70 km-es edzőkör akár gravel szakaszokkal is kiegészíthető, mérsékelten meredek dombokkal, most csodás mandulafavirágzás kíséretében!

A BalatonBike365 somogyi országúti útvonalán teljes hosszában elkészült az aszfaltcsík Fonyód és Buzsák között, ezért valóban szuper utakon tekerhetünk. Sőt, ilyenkor még a Balatoni Bringakörúton is alacsony a forgalom, így még nagyobb élmény lehet egy országúti tekerés! 

Országúti karika a Somogyban Fonyódról

67 kilométeres kör, amely a Somogyi-dombság északi részét érinti, 350 méter szintemelkedéssel. Domborzat szempontjából a túra nem tartalmaz nehéz emelkedőket, néha lankásan emelkedik az út. Egyedül a távolság jelenthet nehézséget azoknak, akik rövidebb útvonalakhoz szoktak hozzá. Nyáron a hőség, illetve a szél jelenthet még gondot, viszonylag kevés árnyékot kapunk a túra során.Ajánlott teljesítési útvonal: Fonyód-Buzsák-Öreglak-Nikla-Csömend-Marcali-Kéthely-Balatonújlak-Balatonkeresztúr-Balatonmáriafürdő-Balatonfenyves-FonyódTájékozódás a letölthető gpx, vagy a BB365 app alapján, illetve érintett kitáblázott BalatonBike365 útvonalak a következők: Fonyódtól a „14 piros A” jelzést kell követni Buzsák felé, később pedig Kéthely előtt a „144 sárga A” jelzés irányít vissza a Balatonpartra, ahonnan a Balatoni Bringakörút/BalatonBike365 jelzéseket kell követni Fonyódig. Az útvonalon élelmiszer vásárlására van lehetőség a településeken.

Hangulati leírás:


A kiindulási/érkezési ponttól, Fonyódtól eltekintve tulajdonképpen végig sík túra csak lankás dombokat tartalmaz, így könnyed, rekreációs sportolásra alkalmas, kondíciótól függően 2-3 óra hosszan. A somogyi táj kellemesen kikapcsol, a közutakon és a Balaton partján sem kell nagy forgalomra számítani.

Részletes túraleírás:


Kiinduló/érkezési pontnak egy kis kilátóhelyet, a Walkó-kilátót jelöltünk meg a panoráma miatt a fonyódi dombon, ahol van néhány parkolóhely is. Értelemszerűen máshonnan is indíthatjuk a túrát. A dombról Buzsák irányába legurulva a „14 piros A” jelzésen haladunk nyílegyenesen dél felé. Hamarosan ez végig kiváló minőségű kerékpárút lesz, 2024 februárjában a csisztafürdő előtti korábbi murvás szukaszt leaszfaltozták. Így elfeledkezhetünk a rossz minőségű szakaszokról, az azokkal járó nehézségekről, és a túra hátra lévő részében is kiválóminőségű kerékpárúton, illetve közúton haladunk tovább. Buzsák után szűk 5 kilométert megyünk még az új bringaúton, majd jobbra kell fordulni a közútra Marcali felé. Innen kifejezetten élvezetes 15 kilométer vár ránk enyhén hullámos domborzaton, részben felújított tükörsima aszfalton, ahol ennek ellenére alacsony a forgalom. Marcalitól kerékpárúton tekerünk Kéthelyig, majd közúton tovább a Balaton partjáig. Kéthely után is hamarosan kiépül az akár sportolásra is alkalmas kerékpárút, vagyis egy túlnyomórészt védett kört kapunk így. Balatonmáriafürdőtől a szokásos kitáblázott Balatoni Bringakörúton megyünk tovább Fonyódig, akár étkezési vagy strandolási lehetőséggel.