Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Nem úszod meg szárazon – három kilátó, amiket kizárólag vízről lehet megközelíteni

  • Hype&Hyper
Néha jó ötletnek tűnik elhagyni a komfortzónánkat, akár visszatérve a természet lágy ölére. Ha épp nincs ötleted, miként abszolváld mindezt, ajánljuk figyelmedbe a Tisza-tó kizárólag vízen megközelíthető kilátóit.
Néha jó ötletnek tűnik elhagyni a komfortzónánkat, akár visszatérve a természet lágy ölére. Ha épp nincs ötleted, miként abszolváld mindezt, ajánljuk figyelmedbe a Tisza-tó kizárólag vízen megközelíthető kilátóit.

Az Alföld északi részén fekvő Tisza-tó számos látnivalóval és aktív kikapcsolódási lehetőséggel bír, ezek közül alighanem a legkülönlegesebbek közé tartoznak a tó azon kilátói, amelyeket kizárólag vízről lehet megközelíteni. Ezekből három is fellelhető.

Az Év Kilátója 2021

Az első jelöltet, a Bölömbika-kilátót a Békatutaj Egyesület építette a korábban itt állt Ravasz-háti-kilátó helyére, Sarud és Poroszló között – a kilátót 2021-ben adták át, és ugyanebben az évben el is nyerte az előkelő Év Kilátója címet. A torony fából épült, négyszintes, és kizárólag vízi járművekkel, pontosabban kajakkal, kenuval, vagy SUP-pal lehet megközelíteni. Ezeket az eszközöket az építmény aljában lehet kikötni, ahonnan egyenesen a négyszintes Bölömbika legtetejét vehetjük célba. A látogató fáradalmait a legfelső szintre érve természetesen azonnal kárpótolja úgy hisszük a szemei elé táruló panoráma: a Bölömbika-kilátóról a Poroszlói- és a Sarudi-medence látványa is megcsodálható, mindezt pedig a lenti nádasok látványa teszi még romantikusabbá. Ami a kilátó kevésbé romantikus, inkább technikai részleteit illeti, elmondható, hogy Poroszló és Sarud felől is megközelíthető, ám a hozzá legközelebb eső település Újlőrincfalva. Azoknak sem kell lemondania az élményről, akik nem rendelkeznek saját vízifelszereléssel – a környező településeken számos ponton (például Poroszlón, Sarudon és Tiszafüreden) bérelhetőek sporteszközök, emellett szervezett vízitúrákhoz is lehet csatlakozni (leginkább a nyári szezonban). 

Tas természetbeillő tornyai

A következő a sorban a Ravasz-hátnál megtalálható építmény, amelyet ugyancsak Újlőrincfalva irányából lehet megközelíteni. Ez a torony valamivel érintetlenebb helyen áll, és a Bölömbikához hasonlóan egyenesen vízi járgányból lehet kilépni az első lépcsőfokára. A Ravasz-háti kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte, kilenc méter magasra nyúlik, a felső szintre felérve a vízszint felett hat méterrel találja magát a látogató. A kilátó vörösfenyőből készült faszerkezetének köszönhetően jól illeszkedik a természetes, költői környezetbe. Ezen kilátó gondozása ugyancsak a Békatutaj Egyesület nevéhez kötődik, akik együttműködési szerződést kötöttek helyi turisztikai szolgáltatókkal, hogy azok gondját viseljék az építménynek. 

Ami a harmadik kilátót illeti, a másodikhoz hasonlóan Komáromi Tas tervezte, és szintén kilenc méter magas. Ez az építmény a Csapói Holt-Tiszán áll, és esetében a vízi járművet egy stég mellett lehet kikötni – ennek helyén korábban már állt egy madármegfigyelő kilátó, így a rutinos látogatónak már nem lesz nehéz megtalálni az építményt, amelyet ugyancsak vízen navigálható járművekkel lehet megközelíteni.

Amerre a madár (se) jár

A három kilátó megépítése hiánypótló volt olyan szempontból, hogy az egyébként csodálatos természeti környezettel rendelkező Tisza-tó nemigen volt madártávlatból is megfigyelő, ugyanis a régebbi építményeket rossz állapotuk miatt le kellett bontani. A különleges, vízről megközelíthető mivolt még izgalmasabbá, sokak számára hívogatóbbá teszi a tavat, és az sem elhanyagolható, hogy ezek a kilátók pihenőhelyként is szolgálnak a tavon valamilyen vízi járgánnyal közlekedő sportolók számára. A helyszín egyaránt tökéletes a városi pezsgésből kiszakadásra vágyóknak, a vizeket vagy lenyűgöző panorámákat kedvelőknek, és bárkinek, aki szívesen felfedezné Magyarország rejtett kincseit.