Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Ez itt a vadnyugat? A Tordasi Western falu

 • Bóday Csilla
  A Fejér megyei Tordas határában létrehozott Western faluba érve olyan érzésünk támad, mintha a Missouri-folyó partján, egy nyugat-amerikai poros, ámde veszélyes faluba csöppennénk. Az élményfaluban rengeteg programmal és érdekességgel várják a látogatókat.
  A Fejér megyei Tordas határában létrehozott Western faluba érve olyan érzésünk támad, mintha a Missouri-folyó partján, egy nyugat-amerikai poros, ámde veszélyes faluba csöppennénk. Az élményfaluban rengeteg programmal és érdekességgel várják a látogatókat.

  A Western falu

  Az élményfalu létrejöttének célja az volt, hogy egy különleges, de Magyarországon mindenképpen egyedi, talán hiánypótló parkot hozzanak létre. A szórakoztató faluban rengeteg élmény várja a látogatókat. Különféle vadnyugati szórakozásba belekóstolhatunk, magaslati mászópályát is kipróbálhatunk, de át lehet csúszni egy tó fölött is. Ha valaki viszont nyugalomra vágyik, akkor sétálgathat ugyanezen tó körül. Igény szerint kulináris élvezeteknek is lehet hódolni. A falu nagy kapacitású konyhával felszerelt, így akár több ezer fős rendezvényre is fel vannak készülve. Ezt a nyolcszáz férőhelyes parkoló is segíti. Minden évben újabbnál-újabb, izgalmas attrakcióval fejlesztik tovább a falu működését, hogy mindenki igényét kielégítsék, így a csapatépítő programok szervezésében gondolkodók is megtalálhatják itt számításaikat.

  A Western falu vadnyugati programjai

  A stílust tekintve nyilván az olyan látogatók érkezése a leggyakoribb, akik kedvelik és közelséget éreznek a western stílus iránt. Számukra autentikus egyéni- vagy csapatépítő programot szerveznek, ennek keretében akár lehet kérni, hogy a látogató egy igazi westernfilm szereplője lehessen. Vajon hogyan? Ilyenkor egy valódi filmstúdió áll rendelkezésre, ahol a vendég kérésére leforgatják A Tordasi Banditák című filmet, amiben a vendég és társasága adja a szereplőgárdát. Az egy óra hosszú filmet profin összevágják, és a film összes résztvevője e-mailben megkapja a végeredményt. Ezzel életre szóló élményt, és maradandó emléket fog jelenteni a Western faluban tett látogatás. Magában a faluban meg lehet ismerkedni a western életmóddal, a fegyverekkel, imitálni lehet western jeleneteket. Ha a western kocsmai hangulatot szeretnénk megtapasztalni, annak sincs akadálya. A falu szalonjában hamisítatlan vadnyugati élményben lehet részünk egész éjszaka. Magyarország legnagyobb csapatépítő pályája található a faluban, ami három szektorból áll, nyolcvan fő a befogadóképessége. Általában cégek, baráti társaságok kedvelt helye, ahol mindenki próbára tehetik ügyességét. Ezen kívül még működik szabaduló szoba is a helyszínen, lehet rodeó bikán lovagolni, íjászkodni, célba lőni, aranyat mosni és még számos érdekes programban részt venni. Ha igazán autentikus küllemet szeretnénk ölteni, hogy tökéletesen beilleszkedhessünk a helyszínbe, akkor egy kopott farmer, western csizma, kockás ing és egy bőrkalap viselete javasolt. Ha mindez nem lenne éppen kéznél, akkor lehetőségünk van a helyszínen kosztümöt bérelni.

   

  Tordas falu egyéb érdekességei

  A település már a bronzkorban és a római korban is lakott volt. Erre bizonyítékul nagyszámú régészeti lelet a bizonyíték. Először 1270-ben tesznek említést a faluról a korabeli írások. Ekkor Thordos-nak nevezték. Jó adottsága volt, a településen ment keresztül a római út, ami Ráckeresztúrról indulva Csákvárig vezetett. Ez nagyban elősegítette a mezőgazdaságának, állattenyésztésének fejlődését, mivel a kereskedelmi útvonalba esett. A szőlőtermesztése is jelentős volt, amit egy időben a margitszigeti apácáknak értékesítettek. 1328-ban már Tardas néven említik a falut, egy oklevél tanúsága szerint, Péter bán unokája, Pál mester eladta a falut Gyletus fia Miklósnak. A falu határában található a Tordasi-horgásztó, a tájházában a mezőgazdasággal foglalkozó elődök életét, korabeli munkaeszközeit mutatják be. A Sajnovics kastély és a Sajnovics János emlékmű is megtekinthető a faluban. Sajnovics János tordasi születésű, a XVIII. században élt jezsuita szerzetes, a finnugor nyelvrokonság korai kutatója, nyelvész, matematikus és csillagász volt. Ő vetette meg a magyar nyelv rokonságának tudományos alapjait. Egy expedíció tagjaként Mária Terézia megbízásából Hell Miksa vezetésével Észak-Norvégia partjainál végeztek csillagászati megfigyeléseket. Sajnovics feladata a lapp nyelv és a magyar nyelv hanglejtésének hasonlóságainak a kutatása volt.