Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Egészséges, isteni finom, és a mienk: magyar kiviföldön jártunk!

  • Szabó Sára
Sokszor remek dolgok születnek abból, ha valami újba vágjuk a fejszénk. Ennek az újítási szándéknak köszönhetően „érkezett” a kivi is Magyarországra, és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát nálunk. Az egzotikus gyümölcs ráadásul egészséges, finom és ízig-vérig magyar: vagyis egy olyan étel lehet a kedvenceink sorában, amit nehéz lesz letaszítani a trónról. De hogy jobban megértsük a nem mindennapi történetet, először utazzunk el Zsibótra!
Sokszor remek dolgok születnek abból, ha valami újba vágjuk a fejszénk. Ennek az újítási szándéknak köszönhetően „érkezett” a kivi is Magyarországra, és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát nálunk. Az egzotikus gyümölcs ráadásul egészséges, finom és ízig-vérig magyar: vagyis egy olyan étel lehet a kedvenceink sorában, amit nehéz lesz letaszítani a trónról. De hogy jobban megértsük a nem mindennapi történetet, először utazzunk el Zsibótra!

Szigetvár keleti külterületén, a szőlőhegyi részen fekszik egy apró település, Zsibót. Itt, a romantikus lankák között található Ujházi Tamás 1,2 hektáros területe, ahol a világ egyik legnépszerűbb fajtájú zöld – Hayward és Tomuri – kivi terem. Meglepően hathat, de ma már nem ritka, hogy valaki kivitermesztésbe fog, ugyanis ez a növény rendkívül jól érzi magát a magyarországi éghajlaton.

Tévhit, hogy a kivi déli gyümölcs lenne, ugyanis Kelet-Ázsiából származik, olyan területekről, amelyek klímája igencsak hasonlít a hazaira.

Vagyis nem a klímaváltozás miatt terem meg nálunk (mint a füge vagy a szarvasgomba) hanem pár, kreatív fantáziájú magyar gazdának köszönhetően, akik mertek újítani. Ilyen Tamás is, aki 2017 óta folyamatosan dolgozik, fejleszt szőlőhegyi birtokán. 2022-ben jegyzett rekordtermést, ebben az évben 1,5 tonna kivit sikerült betakarítania.

Szigetváron jártam, zöld kiviket láttam

Október végén, az éves betakarítás napján érkezünk. A szemerkélő eső ellenére nagy a sürgés-forgás, készül a bográcsos ebéd, vidám a hangulat. Rögtön kapunk is egy kivit a kezünkbe, hogy megtapinthassuk a különleges, szőrös gyümölcsöt, amely ízig-vérig magyar. Még kemény, de amikor beérik, akkor puha, ízletes és édes lesz. Mindeközben a szigetvári gazda a növény igényeiről mesél.

 

„Fontos a sok csapadék, ezért szárazabb évben öntözni kell, illetve a tartós, -2 fok alatti hőmérséklet során védekezni kell fagykár ellen. Ha ezekre figyelünk, akkor baj nem lehet: a kivi számára ugyanis rendkívül ideális a hazai klíma. További előny, hogy könnyedén termelhetünk vegyszermentesen, a kivinek ugyanis nincs ismert betegsége hazánkban” – mondja a gazda, aki maga is permetezés nélkül, természetes eljárásokkal, leginkább kézi munkával műveli földjét. Még mi is kedvet kapunk a kivibizniszhez, hiszen a „munka gyümölcse” nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. 

 

Igazi vitaminbomba a legzordabb napokon is

A dűlőtúra során egyre több előnyét ismerjük meg a növénynek. „Kevesen tudják, hogy a kivi „télálló”, vagyis megfelelő tárolással az október végén betakarított termést egészen március végéig fogyaszthatjuk” – meséli Tamás, majd elmagyarázza, hogy 15 fokos helyiségben érdemes raktározni, ha pedig fogyasztani szeretnénk, akkor alma közé, zárt zacskóba kell tennünk. Így alig 1-2 nap alatt puha, édes, zamatos gyümölcsöt kapunk, amely igazi kincs a zord napokon. Hozzáteszi, hogy

a kivi különösen egészséges finomság, ugyanis kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.

A citromnál ráadásul sokkal nagyobb is a Hayward fajta, legalábbis az, ami Zsibóton terem. Ujházi Tamás termései 120-125 grammosak, amelyek kifejezetten nagynak és magas minőségűnek számítanak – hivatalosan a 80 gramm feletti kivi minősül elsőosztályúnak.

Nyersen, lekvárnak, párlatnak

A kivi remek alapanyag akkor is, ha feldolgozzuk a gyümölcs húsát. „Kevesen tudják, hogy kiváló párlat is készülhet a kiviből” – büszkélkedik a gazda, aki díjnyertes pálinkásmesterként azon fáradozik, hogy az elkövetkező években saját termékkel hódítsa meg a magyar pálinkakedvelő szíveket. De nemcsak szeszes italt készít a földjén termett finomságból, van már saját receptúrája szörpre és lekvárra is. Bárhogy, bármilyen formában is kerül piacra, mint mondja, a vevők kapkodnak érte. „Nem gondoltam volna, hogy az értékesítéssel lesz a legkönnyebb dolgom: rengetegen érdeklődnek a kivi iránt.” – mondja a gazda, aki egyelőre magánszemélyeknek és kisebb boltoknak szállít – október végén magát a gyümölcsöt, utána 1-2 héttel pedig csemetéket is. 

 

A legjobb a kiviben viszont az, hogy akár a saját kertünkben is termeszthetjük. Ideális körülmények között 2 év alatt termőre fordul, hatalmas, vastag leveleinek köszönhetően pedig az árnyékoló kúszónövények közül is az egyik legjobb választás.