Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Békéscsaba felfedezőknek I-től O-ig

  • Káldi Emese
Felfedezésre hívunk most következő összeállításunkkal, melyben Békéscsaba ismert és kevésbé ismert látnivalóit, rejtett zugait, izgalmas helyszíneit szedtük egy csokorba. Ha szeretsz rácsodálkozni a világra, akkor itt a helyed – Békés megye központja tele van érdekességekkel! Soroljuk őket!
Felfedezésre hívunk most következő összeállításunkkal, melyben Békéscsaba ismert és kevésbé ismert látnivalóit, rejtett zugait, izgalmas helyszíneit szedtük egy csokorba. Ha szeretsz rácsodálkozni a világra, akkor itt a helyed – Békés megye központja tele van érdekességekkel! Soroljuk őket!

I, mint István-malom: Termelni már nem termel, de így is nagyon látványos a város első gőzmalma, az István-malom. 1853-ban kezdte meg működését, és kezdetben kilenc emberrel dolgozott. Az évtizedek során tulajdonosok és korszakok váltották egymást, ám a malom sokáig nemcsak a magyarországi, hanem az exportpiacokat is ellátta termékeivel, egészen 2005-ig – ekkor a magyar malomipari termelés 13 százalékát adta. Azóta üresen áll, néhány éve pedig tűz ütött ki benne, de vannak tervek a hasznosítására.

 

J, mint Jaminai bányatavak: Hogy mi az a jamina? A vályogvető gödrök szlovák neve. Békéscsaba hivatalosan Erzsébetföldnek, ám sok helyi által máig csak Jaminának nevezett településrészén a 19. század vége óta tégla- és cserépgyártás folyt, az itt található agyag ugyanis kiváló alapanyagnak bizonyult ehhez. A hajdan itt folyó lázas munkát ma 21, természetessé szelídült tó idézi meg, amelyek a közeljövőben kiépítve várhatják a rekreációs célból erre sétálókat, biciklizőket.

 

K, mint kolbász: Ahány ház, annyiféle kolbász – legalábbis Békéscsabán! A csabai kolbász ugyanis házi kolbász, melyet mindenki úgy ízesít, ahogy a családi hagyomány diktálja. A recept persze a család féltett titka, és aki eladásra is készíti ezt a finomságot, annak pedig védjegye a tökéletes ízvilág. Még ma is sok kolbászkészítő működik a városban, érdemes felkeresni őket!

L, mint Liget: Liget is van Békéscsabán, méghozzá igazán izgalmas történetű! A Széchenyi ligetként ismert terület ma a töltődés, a nyugalom szigete a városban, de ez nem volt mindig így! A hajdanvolt temető helyén a 19. század közepén mulatóhely létesült, sörház épült, ahol olykor színi előadások folytak, máskor vidám zene szólt. Eközben a területet parkosították, és hamarosan újabb vendéglő, később pedig pavilon is nyílt. Ma itt található a Körösök Völgye Látogatóközpont, ahol különböző gyerekfoglalkozások, kulturális programok zajlanak, de itt bérelhetünk biciklit is!

 

M, mint molnárház: A Harruckern utca 6/a szám alatt áll Békéscsaba legöregebb lakóháza. A több mint kétszáz éves, nádfedeles épület annak idején egy szárazmalomhoz tartozó molnárszállásnak épült, és szinte változatlan formában maradt meg. A nemrégiben csodaszép új bútorzatot kapott ház ma közművelődési funkciókat lát el: koncertek, hagyományőrző események, kézműves foglalkozások zajlanak benne.

 

N, mint Néveri: a város egyik legkedveltebb horgásztava a Néveri-tó: a Békéscsaba és Gyula között, a 44-es főút mellett lévő tóban többek között ponty, amur, csuka, süllő, márna és afrikai harcsa él, a horgászok kényelmét büfé és szálláshelyek szolgálják. A város másik kedvelt horgásztava a Fás-tó a Jamina városrészben, amelyet különösen a ponty és az amur szerelmesei kedvelnek. A tavat a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége üzemelteti – honlapjukon további környékbeli lehetőségek is szerepelnek.

Ny, mint nyár (és ősz…): Békéscsabán több rendezvény is várja a látogatót a nyári hónapokban. Heteken át tart a Csabai nyár a város kulturális intézményeinek szervezésében. A város főterén és a városháza udvarán színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, sportprogramok váltják egymást. A leghíresebb csabai rendezvény a négynapos Kolbászfesztivál, amelyre ugyan nem nyáron, hanem októberben kerül sor, de mindenképp érdemes idekirándulni érte!

 

O, mint orgona: a híres evangélikus nagytemplommal (erről ld. a leírást a T betűnél!) szemben áll a Kistemplom, ami persze csak a Nagytemplomhoz képest kicsi. Ez a város legrégebbi temploma, 1745-ben épült, és a híres evangélikus püspök, Tessedik Sámuel építtette a gyülekezetnek. Tornya az ország első evangélikus kőtornya volt, amelyben tűzfigyelő lakást is kialakítottak. De a Kistemplom azért is különleges, mert orgonakarzata nem a torony felőli oldalon, hanem – szokatlan módon – az oldalsó bejárat fölött áll.