Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A Vitkovics Alkotóház, ahol bárki kipróbálhatja magát

  • Bóday Csilla
    A Vitkovics Alkotóház olyan művésztelep, ahol helyet kap a kézművesség, az irodalom, a színjátszás, a képző- és iparművészet, s amely ifjúsági és felnőtt műhelyeknek egyaránt otthona. Hangulatos udvara ideális nyári koncerthelyszín. Holló Miklós szakmai vezetőt faggatjuk az intézményről.
    A Vitkovics Alkotóház olyan művésztelep, ahol helyet kap a kézművesség, az irodalom, a színjátszás, a képző- és iparművészet, s amely ifjúsági és felnőtt műhelyeknek egyaránt otthona. Hangulatos udvara ideális nyári koncerthelyszín. Holló Miklós szakmai vezetőt faggatjuk az intézményről.

    Milyen programok várhatóak az idei szezonra?

    A Vitkovics Ház, mint az Egri Kulturális és Művészeti Központ egyik telephelye, különleges színfolt az intézmény tevékenységében. A műemlék épület kulturális örökség, már önmagában is muzeális értékeket hordozó látványosság, ugyanakkor környezetével együtt több művészeti ág találkozásának a színhelye. 2021-ben indult az új tartalmat jelentő Vitkovics Klub, mely a zene, az irodalom és a képzőművészet területén kínál programokat a fiatalok számára. A népszerű koncertsorozat folytatódik a következő évben, mind belső térben, mind a ház udvarában felállított színpadon, ahol fiatal, Egerben még nem látott, tehetséges, fesztiválzenekarok adnak klubkoncerteket. Az eseményeken egri előadók állnak színpadra. Az épületben található a Vitkovics Mihály emlékszoba, amelyben tárgyak tablók, grafikák, kiadványok, levelek mutatják be a reformkori gondolkodó életét és munkásságát. A hely akár előadások, irodalomórák megtartására is alkalmas lehet. A tervek között szerepel a hagyomány beillesztése a művészeti programokba.

    Melyek a látogatók által leginkább kedvelt művészeti ágak és irányzatok?

    A zene megkerülhetetlen, a koncertek hangulata, az érdeklődés is bizonyítja. Az irodalom iránt sem közömbösek a fiatalok, hiszen a kortárs slam poetry hívei, a Szövegtrafik irodalmi műhely tagjai rendszeres programjaikkal vették birtokba a házat. Legnagyobb hagyománya a képzőművészetnek van. Tematikus kiállítások sorával, valamint két korábbi kiállítás folytatásával, a Megyei Amatőr Tárlattal és a Keresztutakkal várjuk az érdeklődőket 2022-ben is, a tetőtéri galériában. A továbbiakban a film-, videokultúra is helyet kap az épületben, a Mozgókép Klub keretében.

    Miként integrálható a művészeti, szakrális programjaikba a közelben lévő Rácz templom?

    Idén több olyan programot is tervezünk, amelyek kapcsolódnak a szerb kultúrához, hagyományokhoz zenei, irodalmi téren. Különleges alkalom lehet a folk zenei programhoz kapcsolódó esemény szerb népzene, néptánc előadással, valamint gasztronómiai elemekkel. A templom közelsége, a ház hagyománya, kulturális öröksége része a város kultúrájának. A helyszín a templommal s a fénnyel festett kőfalakkal igen különleges környezetet biztosít a nyári szabadtéri koncerteknek.

    Vitkovics Mihály költő, műfordító kötődése Egerhez

    Vitkovics Mihály ősei a hercegovinai Trebinje mellől származnak, akik a török elől Magyarországra menekültek. Apja Vitkovics Péter (Petar Vitković) szerb ortodox espereslelkész, anyja Glisics Mária (Marija Glišić) volt. Egerben töltötte gyermek- és tanulókorát; 1791-től 98-ig ugyanott végezte gimnáziumi tanulmányait, csak a retorika egy évét tanulta Budán. Jogi tanulmányainak első évét Pesten, a másodikat Egerben végezte; azután ismét Pestre ment törvénygyakorlatra, s 1805-ben letette az ügyvédi vizsgát.