Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Ébredő erő – tavaszi feltöltődés Békésben

  • Káldi Emese
Ha valaki húsvét reggelén megmosdik a patak vizében, örökké szép és fiatal marad – legalábbis így tartották Békés megyében a helyiek. Itt az idő, hogy a jeles naptól függetlenül mi is kipróbáljuk a víz és a természet varázslatos erejét, és a tavaszi feltöltődés jegyében felfedezzük a környéket!
Ha valaki húsvét reggelén megmosdik a patak vizében, örökké szép és fiatal marad – legalábbis így tartották Békés megyében a helyiek. Itt az idő, hogy a jeles naptól függetlenül mi is kipróbáljuk a víz és a természet varázslatos erejét, és a tavaszi feltöltődés jegyében felfedezzük a környéket!

Vérpezsdítő praktikák

Szerencsére akkor sem kell sokáig keresgélnünk szépítő patakvizet, ha nem vagyunk ismerősek a környéken: a különböző Körös-ágak, a beléjük futó erek és csatornák lépten-nyomon keresztezik az utunkat. Már itt jó ötlet lehet kipróbálni a népi praktikát – a festői folyópartok egyikén kezdhetjük a kikapcsolódást azzal, hogy a lábunkat belelógatjuk a hűvös vízbe. De valódi szépségrecept az is, ha az egyik közeli fürdő termálvízébe mártózunk, majd frissítő zuhanyt veszünk. A török időkben is népszerű volt ez a tevékenység. Feltételezhetjük, hogy a korabeli vendégeknek hasonló élményekben volt részük, mint nekünk: leírások szerint a forró fürdőt az izzadás, majd masszázs követte, végül a langyos víz után a test fokozatos lehűlésével ért véget a szertartás. Ha szeretnénk, mi is követhetjük a régen is bevált forgatókönyvet, sőt!

 

A Gyulai Várfürdő területén található Castello szaunaparkban szakavatott mesterek segítségével szaunaszeánszokon is részt vehetünk. Miután pedig kellően ellazultunk a kültéri vagy a beltéri szaunák egyikében – akárcsak a török elődök – masszázsra is benevezhetünk. A stresszoldó kezelésekhez – 25 vagy 50 percben – hangulatunktól függően választhatjuk ki a az illóolajat, de kérhetünk akár orchideás, algás vagy koffeines beauty-masszázst is. A masszázsra a pénztáraknál kell jelentkezni, de érdemes akár egy nappal hamarabb időpontot foglalni, hogy biztosan legyen helyünk! Hasonló élményekre számíthatunk, ha Orosháza-Gyopárosfürdőre látogatunk: a 19. században híressé lett fürdőhelyen ma élményfürdőben múlathatjuk az időt. Itt tíz kabinos szaunapark ad helyet a különleges szaunaszeánszoknak: akár cukormixes bőrhámlasztó, citrusos bőrfeltöltő vagy gyümölcsös bőrhidratáló, jégzáporral véget érő alkalmakat is elcsíphetünk.

Belső újjászületés

Azt mondják, a belső megtisztulás legalább annyira fontos, mint a külső ápolása. A legtöbb vallásban jelentős szerepe van a böjtnek, amelyet a spiritualitás mellett az emberiség általános tapasztalata hív életre: a szervezet méregtelenítése kulcsfontosságú. Tudták ezt a békésiek is, hiszen a húsvéti időszakot megelőző nagyböjt mellett például november végén, András-napkor is sokan megvonták maguktól az ételt. Leginkább a fiatal lányok választották ezen a napon a koplalást, hiszen a néphagyomány szerint, „aki böjtöl, az meglátja, hogy ki lesz a férje.” Akiknek ez is érdekes lehet, azoknak kétszeresen is ajánlott a szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotel léböjt kúráját kipróbálniuk! A rendszerint legalább öt napig tartó megtisztulást szakember vezetésével és orvosi felügyelet mellett csinálhatjuk végig. És ugyan előtte nehéz elhinni, de valójában a kúra alatt egy percig sem unatkozik az ember: nemcsak a wellness-részlegben, hanem a festői környéken biciklizve vagy sétálva töltheti el a napokat.

 

A természettel való összekapcsolódás amúgy is jót tesz a léleknek. Ha Szarvason vagyunk, az Arborétumnál jobb helyszínt nem is találhatunk saját magunk energizálásra. A Pepi-kert korabeli birtokosai, a Bolza család tagjai az 1800-as években kezdték el a területet fásítani. Munkájuknak köszönhetően ma 200 éves kocsányos tölgyeket ölelhetünk, de akár egy 150 éves hegyi mamutfenyő életerejét is magunkba szívhatjuk. Apropó növények! Békés megye nemcsak az „ország éléskamrája” címet viseli, de termesztett és vadon nővő gyógynövényekből sincs hiány errefelé.

 

Mások mellett helyi alapanyagból dolgozik Márti és Gyuri szörpészete vagy a 2017 óta növényi kivonatokat, krémeket, őrleményeket előállító HerbaClass is, akiknek országszerte elérhetőek a termékeik. Válasszunk egy jó immunerősítő szirupot vagy finom szörpöt, és miközben a békési ízeket élvezzük, hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a természet ereje!