Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

5 vizes kaland Gyula és Szarvas között

  • Káldi Emese
Nincs szükség komoly vízrajzi térképre ahhoz, hogy Békés megyében barangolva érezzük: az egész tájra hatással van a víz. A 19. századi folyószabályozásokig lápos vidék ma igazi víziparadicsom: a pecások, strandolók, evezősök éppúgy megtalálják a számításukat, mint azok, akik szeretik a városi kiépített folyópartok hangulatát.
Nincs szükség komoly vízrajzi térképre ahhoz, hogy Békés megyében barangolva érezzük: az egész tájra hatással van a víz. A 19. századi folyószabályozásokig lápos vidék ma igazi víziparadicsom: a pecások, strandolók, evezősök éppúgy megtalálják a számításukat, mint azok, akik szeretik a városi kiépített folyópartok hangulatát.

Csobbanni ér!

Egy-egy melegebb tavaszi napon már a fürdőzés gondolatával is eljátszik az ember. Remek ötlet ilyenkor Gyulára látogatni, ahol nem kell rettegve figyelni az időjárás-előrejelzést. A Várfürdőben ugyanis akár esős, akár verőfényes napokon is jól érezhetjük magunkat. A messze földön híres gyógyfürdő, mely az 1950-es évek végén nyitott meg, valójában sok-sok évszázados múltra tekint vissza. A különleges, barnás-sárgás vizű termálmedencékben a gyógyulni vágyó vendégek, az élményfürdőben a családok és baráti társaságok, a szabadtéri úszómedencékben pedig az úszás szerelmesei élvezhetik a víz közegét. Aki egyszer járt itt, annak nem kell bizonygatni: itt egy egész nap is kevés arra, hogy mindent kipróbáljon az ember. Mire a pezsgőfürdőtől az ugrómedencéig, a hullámfürdőtől a kupolás wellness medencéig mindenhova eljutunk, már el is röpült az idő.

Pro tipp: Ajánlatos egy kényelmes köpenyt vinni magunkkal, mert a hatalmas fürdőkomplexumban az élményhelyszínek között sok séta is vár ránk!

A Körös-vidéken érdemes azoknak is vízre szállni, akik nem a raftingot tartják a legvonzóbb sportnak. A sok évtizeden át tartó szabályozási munkáknak köszönhetően ugyanis ma a Körösök békés, lassú folyású folyók, így biztonsággal és a saját tempónkban fedezhetjük fel őket. De még ez sem garantálja, hogy megússzuk szárazon a SUP-deszkán való egyensúlyozást, melyet a környéken például Gyomaendrődön gyakorolhatunk. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbbé vált vízi sportja ugyanis nem könnyű mutatvány. Szerencsére a Csicsergő vízitúra megállóhely – mely közvetlenül az egyik Körös-híd lábánál van – minden értelemben muníciót ad a vizes kalandokhoz. A deszka- és hajóbérlés mellett bográcsozni, pihenni vagy vezetett kenutúrára jelentkezni is lehet itt.

Pro tipp: SUP-ot máshol is kölcsönözhetünk a környéken, például Szarvason vagy Békésen.

Száraz lábbal

Jó ötlet vízre szállni másfajta vízi járművel is, ha erre járunk! Békéscsabán a Csaba-parkban a csónakázó tavon vagy az Élővíz-csatornán például vízibiciklit kölcsönözhetünk. Az eredetileg az Erdélyi-középhegységben kitermelt fa leúsztatására használt, részben természetes, részben még az 1700-as évek végén mesterségesen kialakított Élővíz-csatornán hajóközlekedés lényegében nincs. Kenuval, kajakkal viszont életreszóló élmény a felfedezése! A gyulai Tourinform néhány éve indította el a belvárosi Csiga-kertből induló vízitúrákat, melyek talán a legkülönlegesebb perspektívát adják a történelmi fürdőváros bebarangolásához. A programokra érkezőknek olyan szakvezetők mutatják be a várost, akik maguk is lelkes lokálpatrióták, öröm hallgatni őket! A különböző hosszúságú túrákon megelevenedik a régi város, de szóba kerül a Gyulai kolbász, a Várfürdő vagy az 1566-os várostrom is, sőt, a környék kulturális értékei is. És persze az izgalmas tartalom mellett a látvány is magával ragadó!

Pro tipp: Alkalmanként akár kombinált, kilenc kilométer hosszú túrára is jelentkezhetünk, amely során az evezőlapátot egy szakaszon biciklikormányra cserélhetjük.

Még mindig vízen maradva, de akár egy finom limonádéval a kezünkben is gyönyörködhetünk a környék szépségeiben. A Körös-mentén több helyen is sétahajóra szállhatunk, például Szarvason, ahol menetrend szerint indulnak a hajók április és október vége között, nyaranta még naplemente-néző kiadásban is! Gyulához közel, Szanazugban pedig egyedülálló módon mocsárjáró hajózásra is benevezhetünk.

Pro tipp: Akármelyik közlekedési eszköz mellett döntsünk is, egy távcső jól jöhet! A Körös-vidékének élővilága ugyanis szinte minden folyóméternél tartogat meglepetéseket: Szarvason kétszáz éves tölgyet, a holtágakban rengeteg vízimadarat, a part mentén pedig akár hódot is láthatunk!