Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Tökvásár, jelmezes felvonulás, borzongás a medencében: íme néhány tuti programtipp halloweenre!

  • Mészégető Marcsi
A halloween ünnepe az utóbbi évtizedben gyűrűzött be hazánkba. A tökfaragás és a rémisztgetés azonban a magyar paraszti hagyománytól sem idegen az évnek ebben az időszakában. Hová mehetünk, ha egy jóleső borzongásra vágyunk október utolsó napjaiban? Mutatjuk!
A halloween ünnepe az utóbbi évtizedben gyűrűzött be hazánkba. A tökfaragás és a rémisztgetés azonban a magyar paraszti hagyománytól sem idegen az évnek ebben az időszakában. Hová mehetünk, ha egy jóleső borzongásra vágyunk október utolsó napjaiban? Mutatjuk!

Nincs igaza annak, aki azt mondja, hogy a halloweeni tökfaragás teljes egészében nyugati szokás. A magyar hagyománytól sem idegen, a régi falusi szokások között is fellelhető az úritök rémisztő arccá farigcsálása. Sőt, már a középkorban is használtak töklámpást: így világították meg a visegrádi Salamon-tornyot, amikor Szent László királyunk 1081-ben a toronyba záratta a trónkövetelő Salamont, hogy az őrök jobban szemmel tarthassák a foglyot.

 

Tökök és jelmezesek versenye

Töklámpást ugyan otthon is faraghatunk, ám ha igazán mesteri faragott tököket szeretnénk látni, érdemes ellátogatnunk a tökfaragó versenyek, tökfesztiválok, tökvásárok valamelyikére. Csömörön október 28-án, 14 és 19 óra között zajlik a Hősök terén a Töklámpás fesztivál, ahol nemcsak elkészíthetjük a legszebb halloweeni tököt, hanem legijesztőbb jelmezünket is felvehetjük a zenés bulira – aki a legrémisztőbb szettben érkezik, jutalmat kap. A jelmezes felvonulás mellett kalandos kihívások és tűzzsonglőr-bemutató is várja az érdeklődőket. A Tisza-tó melletti Poroszló tökfaragói is készülnek az idei bemutatóra. Október 29-én a Tisza-tavi Ökocentrum felkeresését érdemes lesz a faluban tett sétával is összekötni, hiszen minden portán rémséges tökfejek világítanak majd. A helyi éttermek pedig tökös finomságokkal várnak. 

Tüzes-vizes borzongás

Jelmezes felvonulás, tökfaragás szalmabála-labirintus, és számos más érdekes program fogadja a Zalakarosra érkezőket október utolsó hetén, amikor minden nap élménynap. A fürdőben Szaunázók éjszakája gondoskodik arról, hogy az októberi hideg után felmelegedjünk. Az ország több élményfürdőjében is csobbanhatunk halloween környékén. Október 29-én például Hajdúszoboszlón 16 órától indul az esti fürdőzés a trópusi medencénél: zene és lézershow teszi teljessé az élményt. 

 

Rettegés és kelta hagyományok

Október 28. és 31. között, 18 és 23 óra között zajlanak a Rettegések éjszakája rendezvényei a debreceni Kerekerdő élményparkban. A rendezvények 14 év alatt nem, 14 és 16 éves kor között pedig csak felnőtt kísérettel látogathatók. Lesz itt horrormozi, rettegések kastélya, interaktív horror-előadás, tévelygő zombik, és számos más vérfagyasztó meglepetés.