Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

7 szüreti mulatság az országban, amit ne hagyj ki

  • Mészégető Marcsi
Már jócskán benne vagyunk az őszben, ami egyben azt is jelenti, hogy hazánk borvidékein beindult a munka, javában zajlik a szüret. De ne aggódj, még nem késtél le semmiről, ugyanis jó pár fesztivál és borünnep vár rád szeptember végén és október elején!
Már jócskán benne vagyunk az őszben, ami egyben azt is jelenti, hogy hazánk borvidékein beindult a munka, javában zajlik a szüret. De ne aggódj, még nem késtél le semmiről, ugyanis jó pár fesztivál és borünnep vár rád szeptember végén és október elején!

1. Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok (2022. szeptember 30. – október 2.)

Kihagyhatatlannak ígérkezik az egyik legkülönlegesebb borvidékünk szüreti mulatsága, az idén 90 éves Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok. Az ország egyik legrégebbi szüreti eseményén csodálatos fehér borokból biztosan nem lesz hiány, így aki rajong a világhírű tokaji aszúért, az máris vésse be a naptárába a háromnapos eseményt. Lesz szüreti felvonulás, szőlő-összeadási ceremónia, különféle hagyományőrző programok és természetesen belekóstolhatunk a térség különleges fogásaiba is. A zenei programok rajongóinak jó hír, hogy a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, és a Lóci játszik, illetve a Kiscsillag koncertjein is bulizhatunk.

2. Villányi Vörösbor Fesztivál (2022. szeptember 30. – október 2.)

34. alkalommal rendezik meg az ország egyik legszínesebb szüreti fesztiválját Villány csodás utcáin, amelynek nyitóeseménye természetesen a híres pincesortól indul. Kiváló, testes vörösekben nem lesz itt hiány, ami hűvösebb idő esetén is szépen átmelegíti majd a fesztiválozókat. Persze a kellemes hangulatról a bor mellett a különböző zenekarok is gondoskodnak majd: Neoton Família, Bagossy Brothers Company, illetve Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjeit élvezhetjük ezen a hétvégén Villányban.

3. Murcifesztivál Ábrahámhegyen (2022. szeptember 30. – október 2.)

Azok, akik szeptember utolsó hétvégéjét a Balatonnál töltenék, ne hagyják ki a Murcifesztivált Ábrahámhegyen. A szervezők főzőversennyel, sakk szimultánnal, „borangolással”, isteni ételekkel és finom italokkal várják a nagyérdeműt, hol máshol, mint az Ábrahámhegyi strandon. Mondtuk már, hogy az őszi Balaton a legszebb? Aki nem hiszi, járjon utána!

4. Bortriatlon, Rizling vakáció (2022. október 14-16.)

A Balatonnál idén ősszel újra megrendezik a Bortriatlont, aminek harmadik hétvégéjén minden az olaszrizlingről szól majd! Aki rajong ezért a könnyű, illatos fajtáért, az meg se álljon Badacsonyig, ahol több változatban is megkóstolhatja ezt az emblematikus italt. Üde, érlelt, gyümölcsös vagy tartalmas? Mindegy, melyiket szereted, a borvidéken egyikkel sem foghatsz mellé. Egy biztos, a vulkanikus talaj megadja azt az ásványos, kicsit sós ízvilágot, ami utánozhatatlanná teszi. Fedezd fel a badacsonyi olaszrizlingben rejlő számtalan lehetőséget a Rizling vakáción, és járd be a Badacsony körüli településeket!

5. Móri Bornapok (szeptember 29. - október 2.)

A Móri Bornapok szinte fogalommá vált az elmúlt években, hiszen az ünnepségen minden évben országosan ismert fellépők szórakoztatják a nagyérdeműt. Idén sem lesz ez másként: többek között a Neoton Família, a Margaret Island és a Magna Cum Laude gondoskodik a hangulatról. De lesz még Dumaszínház, verses est, utcabál, teniszkupa és számtalan gyerekprogram is! És végül, de nem utolsósorban a Móri Borvidék borászainak finom italait is megkóstolhatjuk.

6. Szüreti felvonulás és vigadalom Zánka (2022. október 22.)

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Balaton parti település hagyományőrző szüreti felvonulását, ahol színes, díszes jelmezekbe öltözött helyiekből biztosan nem lesz hiány. A déli harangszó után két órával induló kocsikból és traktorokból álló menet minden évben rengeteg látogatót vonz. Nem csoda! De nem csak a látvány miatt éri meg Zánkára utazni, zenés, táncos és különböző gyerekprogramok is lesznek.

7. Maroshegyi böndörödő (2022. október 1.)

Székesfehérváron a XIV. Maroshegyi böndörödő szuper kézműves programokkal várja a legkisebbeket és persze a nagyobbakat is. A helyszín a Gárdonyi Géza Művelődési ház, ahol beltéren, a színpadon zene, gólyalábas előadás és táncház vár, míg szabadtéren valódi szüreti tennivalók részesei lehetünk. Lesz préselés, szőlő- és mustkóstolás, különféle ügyességi játékok és íjászkodás is. Az esemény kapcsán pedig csak annyit szeretnénk mondani: az ősz a legjobb idő egy kis böndörödéshez, azaz italozáshoz!