Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

Csillagtúra a Hotel Panorámából – felfedezheted a vadregényes Noszvajt

 • Bóday Csilla
  Harmati Péter szállodás dinasztiából származik, gyerekként megtapasztalta, milyen az igazi vendéglátás, hogyan kell egy nagy rendszert irányítani. Az egri születésű szakember a noszvaji Hotel Panoráma igazgatójaként beszél a hotel és környék adottságairól.
  Harmati Péter szállodás dinasztiából származik, gyerekként megtapasztalta, milyen az igazi vendéglátás, hogyan kell egy nagy rendszert irányítani. Az egri születésű szakember a noszvaji Hotel Panoráma igazgatójaként beszél a hotel és környék adottságairól.

  - Összefoglalnád a Hotel Panorámához fűződő kapcsolatod, dióhéjban?

   

  - A szálloda a 90-es években nyitott, akkor külföldi tulajdonban volt. Itt kezdtem szállodaigazgatói pályafutásomat. A 2010-es években tulajdonosváltás történt, sokáig nem üzemelt a hotel. Engem számos egyéb helyre sodort az élet, de nagy szívügyem ez a hely, kellemes emlékek kötnek hozzá. Nem is volt kétség bennem, amikor 2018-ban lehetőségem adódott a visszatérére, a szálloda újranyitásakor. Érdekes tapasztalás 20 év távlatából megfigyelni, hogyan változik egy adott desztináció, a vendégkör, így a vendéglátás maga. Sok terv van a szálloda felújítására, melyek közül néhány már meg is valósult. Elsősorban gépészeti és technikai fejlesztéseken vagyunk túl, és bár ezek nem túl látványosak a fenntartható üzemelés és a hosszútávú tervek megalapozásához elkerülhetetlenek: napaelemeket, elektromos kazánokat szereltünk fel. Szeretnénk tovább fejleszteni a ház energetikai állapotát a közeljövőben nyílászárók cseréje és szigetelés tekintetében. Megvannak az elképzeléseink a szobák felújítására is.

  - Mitől különleges ez a szálloda?

   

  - Nagyon szerencsés a szálloda fekvése, mert néhány perces sétára található a falu központjától, ugyanakkor egy rendkívül csendes, erdőszéli területen fekszik. A szobák ablakaiból és étterem teraszáról kitekintve, gyakorlatilag máris az erdőben érezhetjük magunkat. Akár gyalogosan, könnyűszerrel megközelíthetők azok a turistaútvonalak, amelyeken keresztül elérhetjük a Szomolyai kaptárköveket, a Király-kúti kőistállót, vagy az ősi szekérút maradványait, mely Szomolyát kötötte össze Egerrel. És ez csak néhány példa a Bükk aljai kőkultúra számos látnivalói közül. Rövidebb sétával megtekinthetők az egykori barlanglakások, melyek napjainkban művésztelepként funkcionálnak. Érdekes fúzióként olvad itt egy egésszé ez a múlt szegénysorsú paraszti élettere és a kortárs művészeti tér.

  Számos tematikus séta és túraútvonal szeli át a környéket: A Forrástúra a Bükk hegyeinek lábainál fakadó forrásokat fűzi láncra, míg a Vadon Kulcsa tanösvény a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő erdőfürdőzés tematikájára épül. A gyermekeket a Meseúton izgalmas mesebéli történetekkel taníthatjuk hűségre, szeretetre, míg a Pajzán meseút kifejezetten felnőtteknek szól. Aki négykeréken szeretné bejárni Noszvaj legszebb pontjait, mi a 69-es kapitányi Gaz terepjárónkat ajánljuk. Saját szervezésű tematikus évközi programjaink nincsenek, mert abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a település gondoskodik erről helyettünk, és mi nagyon nagy örömmel csatlakozunk szinte valamennyihez, legyen az a Gyermeknapi Meseerdő program, vagy egy kemencés főzőverseny, szilvanapok, birs napok. A programokra vágyó turistának számtalan lehetősége van elvegyülni a falu gasztronómiai rendezvényeinek sokadalmában.

  Noszvajt mai napig a legjobb levegőjű, magyar településként emlegetik, a Bükkfennsíkhoz hasonló szupalpin klímájának köszönhetően, kedvelt központja túrázóknak.

  - Számos tematikus séta és túraútvonal szeli át a környéket: A Forrástúra a Bükk hegyeinek lábainál fakadó forrásokat fűzi láncra, míg a Vadon Kulcsa Tanösvény a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő erdőfürdőzés tematikájára épül. A gyermekeket a Meseúton izgalmas mesebéli történetekkel taníthatjuk hűségre, szeretetre, míg a Pajzán meseút kifejezetten felnőtteknek szól. Aki négykeréken szeretné bejárni Noszvaj legszebb pontjait, mi a 69-es kapitányi Gaz terepjárónkat ajánljuk. Saját szervezésű tematikus évközi programjaink nincsenek, mert abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a település gondoskodik erről helyettünk, és mi nagyon nagy örömmel csatlakozunk szinte valamennyihez, legyen az a Gyermeknapi Meseerdő program, vagy egy kemencés főzőverseny, szilvanapok, birs napok. A programokra vágyó turistának számtalan lehetősége van elvegyülni a falu gasztronómiai rendezvényeinek sokadalmában.

  - Hogyan teljesít a Hotel Panoráma gasztro-fronton?

   

  - A házias ízekben és a hagyományos vendéglátásban hiszünk, de lépést tartunk a trendekkel és a kor igényeivel, vegán étlapunk is van. Éttermünkben a legnagyobb hangsúly a helyi borokon és a magyaros ételeken van. Egy fogást ezek közül mindenképp ki szeretnék emelni, bár nem kuriózum: a szuszinkával töltött jércemell, mely egy aszaltszilvával és sajttal töltött, bundázott jércemell. Szuszinkának nevezik a helyiek a gyümölcsaszalványokat. Rengeteg gyümölcsös található ma is a falu közvetlen közelében. Nem véletlen, hogy az ide érkező látogatók körében hatalmas a kereslet a házi készítésű lekvárok, borok, pálinkák, kézműves termékek iránt. Számtalan háznál hirdeti tábla a kapun, mi van épp eladó: birsalmasajt, lekvárok, borok, friss gyümölcs… A portékákat a helyi termelői piacon is kóstolhatjuk, vásárolhatjuk. Az étterem falán, valamint a szálloda folyosóin is kortárs művészek alkotásai találhatóak. Az alkotások között szerepelnek festmények, térplasztikák, szobrok is. Az alkotásokat a művészek bizonyos időközönként cserélik. A képtár nyilvános, nem csak szállóvendég, bárki számára látogatható. Az alkotások egy részét az alkotók értékesítésre is bocsátják.