Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

  Világhírű szabadalom Molnár Attilától, a One Eleven kávépörkölő alapító-tulajdonosától

  • Forrás: sajtóközlemény
  Molnár Attila, a One Eleven kávépörkölő alapítója és tulajdonosa világszinten ismét nagyot alkotott. Három olyan kávékészítő eszközt is kifejlesztett, amelyek a szabadalomnak köszönhetően örökre beírják Attila nevét a kávétörténelembe.
  Molnár Attila, a One Eleven kávépörkölő alapítója és tulajdonosa világszinten ismét nagyot alkotott. Három olyan kávékészítő eszközt is kifejlesztett, amelyek a szabadalomnak köszönhetően örökre beírják Attila nevét a kávétörténelembe.
  A négyszeres magyar baristabajnok hosszú évek óta a kávé körül éli mindennapjait. Egy dolog hajtja: a legjobb kávé elkészítése. Ehhez azonban nemcsak jó kávé, hanem jó eszköz is szükséges.

  A fejlesztéshez Attila legnagyobb motivációja az volt, hogy nem tudott meglévő eszközeivel olyan kávét készíteni, amivel szintet lépett volna ízjegyek terén. Először meglévő filterkávé-készítő eszközöket kezdett átalakítani, újragondolni a rájuk jellemző ízprofilokat vizsgálva. Lyukakat fúrt rájuk, csöveket vezetett ki, másfajta eszközökkel keresztezte azokat, flexelt és hegesztett. Rájött, hogyha különböző pontokon engedi kifolyni a kávét a filterkávé-készítő eszközökből, akkor változik a kávé íze. Kiderítette azt is, hogy egy-egy főzetnek olyan extrakciós pontjai vannak, amelyek külön-külön is finomak, ezért ezeket utólag összekeverte egy csészébe.

  Drops Coffee Brewer

  Attila öt különböző karakterisztikájú filterkávé-készítő eszközt modellezett le, és próbált belőlük egyetlen eszközt összegyúrni. Ebből született meg a Drops Coffee Brewer, amivel olyan komplex ízű filterkávét tudott készíteni, amit azelőtt nem. Ehhez a szintén soproni vállalkozót, Csonka Lászlót hívta segítségül, aki a világhírű jénai üvegedények gyártó cége, a Trendglas Jena egyik CO-ja, és egyben tulajdonostársa. A Drops Coffee Brewer a Trendglas Jena brand külön márkájaként került kiadásra.

  Cupping elegánsan

  Ezzel párhuzamosan egy másik úton is elindult, melybe bevonta a cupping technikáját is. A cupping egy hosszadalmas, kb. 10 percet igénybe vevő folyamat, amely a kávékóstolás hivatalosan elfogadott, sztenderd módja. Őrölt kávét áztatunk csészébe, az leülepszik, majd a zaccos víz tetejéről levesszük a kávét egy kanállal, és hangosan szürcsöljük (a borkóstoláshoz hasonlóan). Igazából ezzel a technikával lehet megérteni egy kávé ízeit. Csakhogy ez nem annyira esztétikus például egy vendéglátóhelyen. Ezért Attila elkezdte tanulmányozni a cupping, vagyis a professzionális kávékóstolás és kávé-analizálás fő pilléreit, majd átemelte a technikákat.

  „Cuppingnál a kanálról szürcsöljük a kávét, vagyis oxigénnel dúsítjuk a folyadékot. Azért szürcsöljük, hogy jobban vaporalizálódjon, jobban kijöjjenek az aromái, jobban észrevegyük a rejtettebb aromákat, és mélyebb analízissel tudjuk megállapítani, hogy melyek a kávé aromái. Ezek eléréséhez oxigénre van szükség.”

  A cuppingoláshoz 1-2 perc az előkészület, 4 perc szükséges az áztatáshoz, majd újabb 4 perc a kávé lehűléséhez. Ennyi idő alatt a kávé ízkarakterisztikája jobban kinyílik, és előtérbe kerülnek az elegánsabb ízjegyek. (A forró kávéban inkább a testesebb, dominánsabb, keserűbb jegyek vannak előtérben.) „Azt gondoltam, hogy fontos, hogy ez a folyamat ne 10 percig tartson, és sikerüljön szintén rövid idő alatt lehűteni a kávét. Csonka Lacival, 3T-nek neveztük el az általunk piacra dobott technológiát. Három fontos szóval játszottunk a névadásnál: taste, time és temperature, vagyis íz, idő és hőmérséklet.”

  Bari X

  A 3T technológia hosszú kísérletezés után öltött testet: légszárnyakkal készült el az üvegkanna. Az ebben elkészített kávé megpörgetve olyan hullámokat generál, amivel oxigén jut a folyadékba, és csökkenni kezd a kávé hőmérséklete is, így folyamatosan változnak az ízek. A Bari X kávé dekanter kannával tehát az elkészült kávé ízét lehet alakítani, személyre szabni, mindig újabb és újabb karaktert kihozva belőle.

  CHEMAER-sztori

  CHEMAER-sztori A CHEMEX 1941 óta készít autentikus filterkávé-készítő eszközöket, amelyek a speciality kávé szakmában nagy presztízzsel rendelkező brandnek számítanak. Attila a cég tulajdonosának is elküldte a magyar fejlesztést. „Kitakartunk mindenféle anyaggal egy eredeti CHEMEX-et, és egy másikat, amit Csonka László alakított át a levegővaporáló szárnyakkal. Kiküldtük Amerikába, és egy online kóstolót tartottam a CHEMEX tulajdonosának. Ő elkészített mindkét eszközben egy-egy kávét, ugyanazzal a recepttel. Mindkettőt megkóstolta, de nem érzett különbséget a kettő között. Ekkor kértem, hogy a még mindig bebugyolált, átalakított CHEMEX-et pörgesse meg 20 másodpercig, az óramutató járásával ellenkező irányba. Amikor ezt a kávét megkóstolta, felkiáltott, hogy Atya ég! Mit művelt az eszköz ezzel a kávéval?” A CHEMEX tulajdonosa azonnal beleszeretett a magyar fejlesztésbe, az azóta elkészült CHEMAER pedig piacra került.

  Mi micsoda?

  Bari X: levegődúsító kancsó/dekanter. Az eszközt azoknak kínálják, akik nem akarják megvenni például a CHEMAER-t, hanem csak a kannát. Ők azt az eszközt használhatják a tetejére, amit szeretnek. Lehet az például egy Hario, Kalita, Clever Dripper vagy egy Aeropress.
   

  Drops Coffee Brewer: extra filterkávé-készítő üveg eszköz. A kannával együtt is használható. 5 különböző extrakciós ponton folyik le a kávé, tehát öt az egyben ízhatás.


  CHEMAER: három az egyben. Egy kávékészítő-eszköz, egy decanter, ami pluszban tartalmazza az Attiláék által szabadalmaztatott légszárnyakat, amivel az oxigént bele lehet dúsítani a folyadékba.