Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Egy nap a Dunakanyarban

  • DunakanyarGO
12 óra nem túl sok, de talán elég lehet egy fényképszerű benyomásra a Dunakanyarban. Hátrahagyva a nagyváros zaját, nyugodtan bízzuk rá magunkat a környék fejlett tömegközlekedésére, változatos programajánlataira, minőségi gasztro-élményeire és persze a Duna és a Börzsöny meseszép találkozására!
12 óra nem túl sok, de talán elég lehet egy fényképszerű benyomásra a Dunakanyarban. Hátrahagyva a nagyváros zaját, nyugodtan bízzuk rá magunkat a környék fejlett tömegközlekedésére, változatos programajánlataira, minőségi gasztro-élményeire és persze a Duna és a Börzsöny meseszép találkozására!

Budapestről, a felújított Nyugati Pályaudvarról, Szob irányába közlekednek az új típusú emeletes vonatok. A zónázó menetrendnek köszönhetően a Z70-es járatok 45 perc alatt leérnek Kismarosra. Innen pár lépésre található a Királyréti Erdei Vasút induló állomása, ahonnan egy romantikus, erdei vasutazásra indulhatunk a Török-patak völgyében. Szokolyára berobogva megcsodálhatjuk, az ország egyik legszebb fekvésű, Árpád-kori faluját, a Börzsöny karakteres hegyláncai és a békésen hullámzó legelők védelmező ölelésében. Királyrétre megérkezve egy könnyed sétával a Nagy-Vasfazék-patak mentén, elérjük a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontot. A Duna Ipoly Nemzeti Park által életre hívott intézményben, változatos túraútvonalakkal, tanösvényekkel, állandó és folyton megújuló, interaktív kiállításokkal, minősített erdei iskolaként igyekszik a fiatalabb generációkat visszavezetni a természettel való élő kapcsolathoz. Számtalan programmal és felkészült szakemberekkel várják a játszva tanulni vágyókat. Lehetőleg éhesen érjünk vissza Kismarosra, és rögtön a kisvasútállomás mellett található, legendás Patak Vendéglőben költsük el a jól megérdemelt ebédünket.

A hagyományos magyar konyha kiválóságai mellett, kéthetente szezonális ajánlatokkal üzennek hadat az éhség seregeinek, mindezt lehetőség szerint a környék helyi termelőinek alapanyagaiból előállítva. Ha szerencsénk van és az étlapon megtalálható a paprikás keszegfilé, kapros tejfölös kovászos uborkamártással, a világért sem szabad kihagyni! A desszertnek azért hagyjunk helyet, hiszen a Dunaroll elektromos rollereire pattanva a fantasztikus látványú Dunamezőt átszelő kerékpárúton érünk át a Nagymarosra, a Sakura Cukrászdába.

 

Természetesen képtelenség végigenni mindent, viszont akár a klasszikus, akár a formabontó újhullámos, akár a vegán édességek rajongói vagyunk, itt biztosan megemelkedik a vércukrunk, már a puszta látványtól is, ami odabenn fogad bennünket: a varázslatosan csillogó mousse-ok színes kavalkádja, a csokimáz 50 árnyalata, a krémek és habok utánozhatatlan változatosságú kombinációja.

Pihentető levezetésként érdemes lesétálni Magyarország egyik legszebb panorámájú Duna partjára, amely a strandfejlesztésekeknek köszönhetően egy új játszóteret kapott. Szemben a Visegrádi fellegvárral, talpunk alatt a nagymarosi dunai homokkal, egy pillanatra átélhetjük a békeidők arisztokráciájának üdítő életstílusát. De ne álljunk meg itt, mert rollerünk applikációja még pereg és további kirándulásra sarkall. Így hát irány Zebegény! Tovább robogva a platánsorral futatott kerékpárúton és kiérve Nagymarosról, fölénk magasodik a Börzsöny legdélibb, Dunába betüremkedő szeglete a Szent Mihály-heggyel és annak meredek, sziklás oldalában található Remete-barlangjával. Lepillantva a folyómedert szegélyező füzesekre, tanúi lehetünk az európai hód visszatelepítési programjának eredményeire.

 

Megérkezve a festői Zebegénybe ne felejtsünk el egy rövid kitérőt tenni a gróf Károlyi Lászlóné, gróf Apponyi Franciska megrendelésére készült Napraforgó házak utcájába! Szemet gyönyörködtető kék árnyalatú homlokzataival, mi magunk is egy csendélet közepén találjuk magunkat, amennyiben itt is szelfizünk egyet. Mivel mással is lehetne ezt a rengeteg ingert feldolgozni, mint egy hideg nagyfröccsel, az Élesztőház egyik dunakanyari bástyájában a Danu Fröccsteraszban! Garantáltan minőségi enni-innivalóval ejtenek rabul minket és a második kör mellé már a ház zamatoktól túlcsorduló hamburgerét is meg fogjuk rendelni, mert az ellenállhatatlan illatok és a szomszéd asztal látványos rendelése erre ösztönöz bennünket.

 

Felülve a vonatra egy élő terepasztalon robogunk vissza Budapestre.