Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Ahol a Balaton a kihívó fél, avagy az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

  • Francisck Réka Alíz
A hazai vitorlázás legnagyobb ünnepe, a Kékszalag nem csupán egy vitorlásverseny, sokkal inkább egy hagyományokkal és közösségi élményekkel teli, izgalmas esemény, amely emlékezetessé varázsolja a Balaton partján töltött nyári napokat mind a résztvevők, mind a nézők számára. Holczhauser Andrást, a Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ) Főtitkárát arra kértük, hogy a szervezők szemszögéből is mutassa Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyét, mely idén július 6-8. között zajlik majd.
A hazai vitorlázás legnagyobb ünnepe, a Kékszalag nem csupán egy vitorlásverseny, sokkal inkább egy hagyományokkal és közösségi élményekkel teli, izgalmas esemény, amely emlékezetessé varázsolja a Balaton partján töltött nyári napokat mind a résztvevők, mind a nézők számára. Holczhauser Andrást, a Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ) Főtitkárát arra kértük, hogy a szervezők szemszögéből is mutassa Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyét, mely idén július 6-8. között zajlik majd.

Mennyi időt vesz igénybe a szervezés, hányan és min dolgoznak a színfalak mögött?

A szervezés jellemzően már fél évvel a verseny előtt elkezdődik a versenydokumentációk előkészítésével és a verseny promóciójával (mind a versenyzők, mind a közönség felé). A támogatók bevonása, a verseny és parti események szervezése, a költségvetés összeállítása mind-mind időigényes feladat, s a verseny előtti héten gyakorlatilag éjt nappallá téve dolgozunk azon, hogy a rendezvény flottul lemenjen. A 60-65 fős rendezői csapat mellett fontos megemlíteni a készenlétben álló 20-25 fős vízimentő csapatot és hasonló létszámú vízi rendőrséget is. A vízen további mentőhajók is jelen vannak, összesen mintegy 50 motoros hajón teljesítenek szolgálatot. A versenykiírásnak megfelelően bizonyos hajóknál (például a katamaránoknál) kötelező a saját mentőhajó-kíséret. 30 médiahajó is dolgozik a vízen, közülük 3 az M4 közvetítésért felel. Az MVSZ 4 média hajóval van vízen, hogy az online közvetítés hátterét biztosítsa. Nem elhanyagolható a rádióhálózati logisztika sem, értem ezalatt a háttérben működő kézi rádiókat és rengeteg átjátszóállomást. Mindezt kiegészítik a parti rendezvények, s azok fénypontja, a díjátadó ceremónia. Amennyire komplex a verseny koordinációja, annyira jelentős a fedezetigénye is: az esemény mintegy 100 millió forintból tud megvalósulni.

Hányan vágnak idén neki a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred Kékszalag pályának, és milyen rekordon terveznek javítani?

Míg a legelső versenyen 21 hajó vett részt (1934. július 27-én), addig az utóbbi években 600 körüli a rajtolók száma – hogy egész pontosan hányan neveznek be idén, az a regatta előtti napon dől el, szokás szerint. A maximum 2 napos versenyidő azt jelenti, hogy a rajt után 48 órával mintegy bezárul a célvonal (azaz az addig befutókat jegyezzük), de a leggyorsabb hajók már az első napon befutnak a célba, a távot legutóbb 7 óra 13 perc 21 másodperc alatt sikerült teljesíteni: Józsa Márton saját korábbi, 2014-es időrekordját döntötte meg, a Fifty-Fifty nevű katamarán fedélzetén. Azt tudni kell, hogy bár az időjárás nagyban befolyásolja a célba érők számát, többnyire a mezőny 60-70 százaléka teljesíti a távot. A gyengeszeles Kékszalagon a versenyt feladó egységek száma magasabb, mint a viharos szelekben rendezett eseményen.  

Mik a kevésbé közismert tények a verseny kapcsán, s milyen egyéb tudnivalók vannak még?

A légvonalban 155 km hosszú táv teljesítésére 28 külön kategóriában indulnak a versenyzők, közülük az utóbbi időben legalább 10 hajó nemzetközi versenyzőkkel a fedélzetén. Igazán örömteli, hogy ez a regatta nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is elismert esemény, és pozitív hatással bír a desztináció ismertségére, növeli a Balaton nemzetközi hírnevét, ugyanakkor magát a vitorlázást, mint sportot is népszerűsítési. Érdekesség, hogy hagyományosan telihold idején rendezzük, júliusban, illetve az is, hogy a győztes egy gyönyörű, kézzel festett Herendi porcelán vándorserleget is átvehet.

Miért kék az a bizonyos szalag?

Ennek réges-régi hagyománya van: egykor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbocán a kék szalagot, a vitorlás sport és a versenyek elterjedésével pedig az európai tavakon is ez vált bevett szokássá. Az első, a Balatonra kiírt versenyt úgy hirdette meg az akkori Hungária Yacht Club, hogy a magyar tengert leggyorsabban körbevitorlázó hajóval indulók elnyerik a Kék Szalagot. A verseny neve az idők folyamán fogalommá vált; ma már egy­beírjuk.

Mekkora a nézőközönség?

A verseny idején a parti területek zsúfolásig megtelnek, jó időben nem ritka, hogy a strandokon akár 600 000 ember tartózkodik. Rengetegen figyelik a füredi mólóról a rajtot, s a kenesei magaspartról, illetve a csopaki dombokról a délelőtti történéseket. 

 Az MVSZ főtitkára szerint délután már a Tihanyi révtől érdemes szemlélni a hajókat, este pedig inkább Badacsony és Szigliget környékéről. Akkorra ugyanis már széthúzódnak a hajók, és minél magasabban vagyunk, annál inkább rálátunk a tóra. A rendezvényhez egyébként számos kísérőprogram is kapcsolódik, például koncertek, vitorlásbemutatók, gasztronómiai fesztiválok és tűzijáték, valamint gyerekprogramok egész tárháza.

Ezek alapján összeállítottunk egy vitorlásles-toplistát, íme:

The View by LUA

A füredi Tagore-sétánytól nem messze, az ötcsillagos LUA luxusszálloda mellett, közvetlenül a parton nyílt meg idén nyáron az MVSZ új kikötője, a Kékszalag PORT, s annak rooftop bárja, ahonnan csodás koktélokkal a kezünkben, fülbemászó zenével a háttérben élhetjük át a versenyt kísérő pezsgést és izgalmakat, no és persze a naplementét.

 

The Rusty Coffee Box

A balatonakarattyai magasparton egy konténerből kialakított újhullámos kávézóban remek kávét – ám más frissítőket is - készítenek, hogy kellően éles érzékekkel követhessük nyomon a versenyt. Nem ritka, hogy a média képviselői közül is néhányan ide települnek.

 

Folly Arborétum és Borászat 

Badacsonytomajból százéves cédrusok árnyékából figyelhetjük a varázslatos balatoni panorámát – s egyben a színes vitorlákkal felszerelt hajókat. Az ide érkező kicsiket és nagyokat változatos kerti programok várják, a fiatalabbak nem mindennapi játszótéren élhetik ki energiáikat, míg a felnőttek finom borokat, de akár más, helyi frissítőket is – mint pl.: fenyőrügyszörp – kóstolhatnak. Étterem, grillterasz, kilátó, tágas terasz – ez mind része a Folly univerzumnak.

 

Bamboo Bistro - Zen Garden Resort 

Zánkán a kifejezetten családbarát Zen Garden Resort ősfás parkjának saját kikötőjéből is szemlélhetjük a habokat szelő vitorlasokaságot, kiegészítve egy komótos falatozással a Bamboo bisztró hétszáz négyzetméteres teraszán. Játszótér és hatalmas sportpálya is épült itt, az árnyas fák alatt. Akár meg is szállhatunk a helyszínen, ha sikerül foglalnunk egyet last minute az alpesi apartmanokra hasonlító faházak közül.

A Balaton ideális helyszíne lehet a vitorlázásnak, már csak a tó mérete és változatos környezete miatt is. A lankás partok és a festői táj mind-mind hozzájárulnak a vitorlázás élményéhez.

Ha kedvet kaptál magához a sporthoz, akkor azért, ha pedig további meggyőző érvekről olvasnál, miért érdemes elkezdenéd a vitorlázást, akkor pedig azért érdemes nyomon követned kapcsolódó tartalmainkat.